Egyre többen élnek árvízveszélyes területeken

áradás
A júliusi heves monszuesőzések okozta földcsuszamlások és árvizek legalább hatvanhét ember halálát okozták Nyugat-Indiában
Vágólapra másolva!
Csaknem egynegyeddel nőtt az árvízveszélyes területeken élők száma az utóbbi két évtizedben - mutatták ki műholdas adatok elemzése alapján kutatók.
Vágólapra másolva!

Öt év alatt több mint 80 millióan vándoroltak veszélyes területekre

A Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy már 86 millióval többen élnek árvízveszélyes térségekben. Amerikai kutatók 169 ország 2000 óta pusztított 913 árvizének napi kétszeri műholdas megfigyelési adatait elemezték.

Egyre nagyobb gondot okoznak az áradások Forrás:https://www.bbc.com/news/world-africa-50528982

Ezen adatok alapján hozták létre a globális árvíz adatbázist (Global Flood Database), amely magában foglalja a halálos áldozatok, az otthonaikból elűzött emberek számát, és az esőzések mértékét mind a 913 árvíz esetében. Kimutatták, hogy gazdasági szükségszerűségből 86 millió ember vándorolt az ismert árvízveszélyes térségekbe 2000 és 2015 között, ami 24 százalékos emelkedés.

Villámáradás Kína déli vidékén Forrás: AFP/Str

Eredményeik szerint 2,23 millió négyzetkilométernyi területet öntött el ár 2000 és 2018 között,

290 millió embert érintve.Számítógépes modellezéssel megbecsülték, hogy a klímaváltozás és a demográfiai változások nyomán további 35 ország szembesül az áradások magas kockázatával 2030-ig.

Dél- és Délkelet-Ázsiát érinti legjobban az árvízveszély

A korábban becsültnél tízszer több az árvízveszélyes területekre vándorolt emberek száma - mondta Beth Tellman, a New York-i Columbia Egyetem Földkutató Intézetének tudósa, a tanulmány vezetőszerzője az AFP francai hírügynökségnek.

"Sikerült feltérképezni olyan árvizeket, amelyek gyakran nem kerülnek a térképre, és nem veszik számításba az olyan árvízi modellekben, mint a gátak átszakadása és a jégolvadás okozta árvizek.

A júliusi heves monszuesőzések okozta földcsuszamlások és árvizek legalább hatvanhét ember halálát okozták Nyugat-Indiában Forrás: MTI/EPA/Országos Katasztrófavédelmi Erő/-

A gátak átszakadásának különösen nagy a hatása.

Az ilyen áradások 13 millió embert érintettek 13 árvízben" - magyarázta a kutató. Az áradások veszélyének kitett országok többsége Dél-és Délkelet-Ázsiában van, a műholdas adatok kimutatták, hogy Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is nő az ilyen térségekben élők száma.

(Forrás: MTI/AFP/dpa)