Megaszárazság sújtja az Andok hegyvonulatait: az elmúlt csaknem egy évtizednyi aszályt követően, amelyet a globális felmelegedéshez kötnek a kutatók, idén alig esett hó a dél-amerikai hegység területén.

A gyér eső és hóesés nyomán az Ecuador és Argentína között magasodó fenséges hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó.

Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa szerint mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége és a gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek.

"A csapadék hosszútávú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi" - mondta Villalba. "Ha az ember megnézi most a csapadékmennyiség szintjeit a Kordillerák területére vonatkozóan, akkor azt látja, hogy egyáltalán nem havazott vagy csak nagyon keveset" - tette hozzá a szakember.

Forrás: Alessandro Gruzza

A déli féltekén most van tél, ilyenkor kellene tetőznie a havazásnak. A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeken jól látszik, hogy csökkent az Andokban a hótakaró, és ezt tükrözi a folyók vízállása is.

Villalba szerint az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak vagy egyenesen gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak.

Sajnos ez a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető és összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel" - jegyezte meg a szakember.

(MTI/Reuters)