A görögországi erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része eltévedt, megsérült vagy elpusztult - közölte egy helyi vadvédelmi szervezet.

Megzavarta az erdőtűz a vonuló gólyákat

A gólyák minden évben átszelik az Attika régiót, hogy az Athéntól nagyjából 70 kilométerre délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítenek nekik átkelni a Földközi-tengeren, hogy Afrikában tölthessék a telet.

Sajnálatos módon épp az erdőtüzekkor haladtak át a területen"

- mondta Maria Ganoti, az ANIMA nevű vadvédelmi egyesület elnöke.

Fehér gólya (Ciconia ciconia)Forrás: Marik Pál

A szervezet sérült vadállatok ápolásával és rehabilitációjával foglalkozik athéni elsősegélyközpontjában. A szakember szerint az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein. Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött.

Sok gólya sérült meg illetve pusztult el

"Először van dolgunk ilyen nagyszámú elpusztult gólyával Athénban" - mondta Ganoti, hozzátéve, hogy a helyiek a pázsitjukról szedik össze az elhullott madarakat. Az ANIMA központjában sok gólyát ápolnak. Amint ezek a madarak megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba. A gólyák ugyanakkor csak egy kis hányadát teszik ki az erdőtüzeket megsínylő vad- és háziállatoknak.

A görögországi erdőtüzek a vadvilágot is komolyan fenyegetikForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Kosztasz Koirjasz

"Az itt lévő állatok egy része el fog pusztulni. Ha például a teknősök egy csomó füstöt belélegeznek és megégnek belülről, akkor nem lesznek képesek enni és elpusztulnak, és ez ellen semmit sem tehetünk" - jegyezte meg a szakember.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban

az európai erdőtűzinformációs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

(Forrás: MTI/Reuters)