Puffadás, hasfájás is utalhat irritábilis bél szindrómára

hasi ultrahang
Ha a diagnózis végül irritábilis bél szindróma lesz, a panaszoktól függően elrendelhetünk bélműködés-serkentő, puffadásgátló és görcsoldó szereket, amelyek enyhítik a tüneteket. Amennyiben pedig erős stressz-feldolgozási nehézséget tapasztalunk, vagy akár kialakult depresszióra gyanakszunk, mentálhigiénés szakemberhez is irányíthatjuk a pácienst.
Vágólapra másolva!
A stressz, a mozgásszegénység és bizonyos túlérzékenységek is okozhatnak irritábilis bél szindrómát (IBS), amelynek szerteágazó tünetei nem mindig teszik egyszerűvé a diagnosztizálást. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Több ok vezethet irritábilis bél szindrómához

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, ami miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés. A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség. Ez utóbbi azonban a két végletbe is torkollhat: a hasmenés és a székrekedés akár felváltva jelentkezhet. Ugyanakkor magára az IBS-re nem jellemző a fogyás. Ha mégis ez történik, akkor utána kell nézni, felszívódási zavar vagy valamilyen organikus ok okozza-e a testsúlyvesztést. Ilyen értelemben a fogyás egy erős figyelmeztető tünet, ha pedig erős hasi fájdalom, véres, fekete széklet, a székelési szokások jelentős változása, vérszegénység is kapcsolódik hozzá, minél előbb orvoshoz kell fordulni.
Az IBS betegség leggyakrabban a 35 év alatti nőket érinti, és igen gyakori kísérőjelensége más, a stressz által okozott problémáknak. Az érintettek közül sokan tudják egy konkrét életeseményhez kötni az IBS megjelenését, de a lelki megrázkódtatás akár évekkel később is okozhat ilyen tünetet. Ma még a tudomány sem tudja meghatározni ezen emésztőrendszeri betegség egyértelmű kiváltó okokat, valószínű, hogy egyszerre több indok alakítja ki a betegséget. Ide sorolható többek közt:

• a feldolgozatlan stressz, a szorongás,
• a mozgásszegény életmód,
• az egészségtelen étkezés,
• élelmiszerekkel szembeni túlérzékenység,
• görcshajlam.

Forrás:https://www.hepatologiaikozpont.hu/hirek/puffadas-hasfajas-is-utalhat-irritabilis-bel-szindromara

Egyre romló állapottal járhat

Tulajdonképpen már a fontosabb életesemények (például vizsgák, állásinterjúk) előtt jelentkező hasmenés is egyfajta IBS, amely azonban gyorsan múlik, vény nélküli szerekkel (például széntablettával, enyhe nyugtatókkal) kezelhető és az oka pontosan ismert. Később, ha a jelenség gyakoribbá válik, már nincs feltétlenül kapcsolat a stresszes helyzet és a görcsök között. Ebben a szakaszban általában vagy gyakori hascsikarást és székelési ingert érez a beteg vagy éppen krónikus székrekedése lesz. Ez utóbbi később további félelmeket is generálhat, többek közt az erőlködés miatt kialakuló aranyértől, a bélcsavarodásomtól.
Előrehaladottabb fázisban sokan tapasztalhatnak gondokat a szexuális élet területén is, hiszen az IBS az élet szinte minden területére kihathat. Egészen súlyos esetekben a görcsök bármikor, bárhol felléphetnek és komoly szorongást, akár depressziót is okozhatnak.

Ha a diagnózis végül irritábilis bél szindróma lesz, a panaszoktól függően elrendelhetünk bélműködés-serkentő, puffadásgátló és görcsoldó szereket, amelyek enyhítik a tüneteket. Amennyiben pedig erős stressz-feldolgozási nehézséget tapasztalunk, vagy akár kialakult depresszióra gyanakszunk, mentálhigiénés szakemberhez is irányíthatjuk a pácienst. Forrás:https://www.hepatologiaikozpont.hu/hirek/puffadas-hasfajas-is-utalhat-irritabilis-bel-szindromara

Hogyan segíthet a gasztroenterológus?

Az irritábilis bél szindróma annak ellenére nehezíti meg az érintettek életét, hogy nem jár komoly szervi elváltozással. Ez az egyik ok, ami miatt fontos felkeresni a gasztroenterológust.
- Az elsődleges cél, hogy kizárjuk az egyéb betegségeket – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Ennek érdekében először is alapos kikérdezésre van szükség az étkezési és székletürítési szokásokról, az életmódról és a pszichés háttérről is. A szervi elváltozások kizárására szükség lehet laborvizsgálatra, esetleg ételallergia- tesztek készítésére. Ki kell zárni a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori jelenlétét, és a székletből is ki kell mutatni az esetleges kórokozókat, sőt azt is, nem ürül-e vér a széklettel. Alkalmazhatunk hasi ultrahangot, gyomorröntgent, szükség esetén gyomortükrözést is. A vastagbelet és a végbelet kizárólag endoszkópos vizsgálattal lehet feltérképezni. Erre azért lehet szükség, hogy biztosan kizárhassuk a diverticulosist (a vastagbél-nyálkahártya kiboltosulását), a diverticulitist (a kiboltosulásokban kialakuló gyulladást), a fekélyt, a daganatokat vagy a Crohn-betegséget.
Ha a diagnózis végül irritábilis bél szindróma lesz, a panaszoktól függően elrendelhetünk bélműködés-serkentő, puffadásgátló és görcsoldó szereket, amelyek enyhítik a tüneteket. Amennyiben pedig erős stressz-feldolgozási nehézséget tapasztalunk, vagy akár kialakult depresszióra gyanakszunk, mentálhigiénés szakemberhez is irányíthatjuk a pácienst.

(Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu))