Spanyolország kitiltja a kisebb hajókat az orkák védelmében

ross-tengeri C típusú kardszárnyú delfin
Ross-tengeri (C típusú) kardszárnyú delfin
Vágólapra másolva!
Spanyolország elrendelte, hogy kisebb méretű hajók kerüljék el az ország déli partvidékének egy szakaszát, miután azok több mint ötven alkalommal találkoztak kardszárnyú delfinekkel az utóbbi időben. Ezek között huszonöt olyan eset is akaddt, amikor a hajókat partra kellett vontatni.
Vágólapra másolva!

A kéthetes tilalom megakadályozza, hogy a legtöbb hajó tizenöt méteres vagy annál kisebb távolságra hajózzon a Trafalgar-fok és Barbate kisváros közötti part közelébe. Mindez tizenhárom hónapja már a második alkalom, hogy a spanyol közlekedési minisztérium lépéseket tett annak érdekében, hogy kezelje a rendkívüli, kardszárnyú delfinekkel való találkozásokat, amelyek bevallottan megzavarták a tudósokat.

Ross-tengeri (C típusú) kardszárnyú delfin Forrás: Curtin University

A tavalyi tilalom a több száz kilométerre, északra eső területre vonatkozott. A minisztérium azt mondta, hogy az intézkedést az indokolta, hogy az orkák „több incidenst okoztak Galícia part menti területén, főként vitorlásokkal". A hatóságok akkor nem közöltek pontos számokat azzal kapcsolatban, hogy mindez hány hajót érintett.

– áll a minisztérium közleményében. – Március 27-e, az első találkozás időpontja óta az állatok ötvenhat alkalommal léptek kölcsönhatásba kis vitorlásokkal, amelyek időnként a kormánylapát meghibásodását okozták.

Hozzátették: huszonöt esetben volt szükség a spanyol tengerészet mentő szolgálatának segítségére, hogy a hajókat bevontassák a kikötőbe.

A parancsot azon a napon adták ki, amikor öt órán belül három egyedi, orkákkal való találkozásról számoltak be.

A komolyabb incidensek tavaly júliusban és augusztusban kezdődtek.

A hajók egyre többet találkoznak kardszárnyú delfinekkel Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

– mondta Ezequiel Andréu Cazalla, a cetfélék kutatója a The Guardian online portájának. - Ám nem hiszem, hogy ezek támadások lennének.

A tudósok óvatosan jellemezték ezeket a találkozásokat, mivel a beszámolók nem képzett kutatóktól származnak. A szakemberek ugyanakkor rámutattak a veszélyeztetett gibraltári állatokra nehezedő stresszre, hiszen azok egy nagy hajózási útvonalon próbálnak meg boldogulni.

A táplálékhiány, a sérülések és a környezetszennyezés szinte a kihalás szélére sodorta a populációjukat, amely ma már kevesebb, mint 50 egyedből áll a területen.

A szakemberek szerint azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy pontosan mi történik a találkozások alkalmával, és egyelőre azt sem tudják biztosan megmondani, hogy az esetek véletlenek vagy szándékosak.