Tizenhárom hónap kórházi kezelés után térhetett haza a világ legkisebbnek vélt csecsemője, aki mindössze 212 grammal és 24 centivel jött a világra császármetszés útján.

Kwek Yu Xuan mindössze 25 hétre született, mely igen messze van a kívánatosnak tartott negyven héttől. Az eddigi legkisebb csecsemő egyébként 245 grammal született még 2018-ban az Egyesült Államokban.

Kwek Yu Xuan édesanyjánál terhességi toxémiát  - veszélyesen magas vérnyomást - állapítottak meg, ezért kellett ilyen korán megszületnie gyerekének. Yu Xuan most már 6,3 kilogramm - írja a BBC.

A lánynak korlátozott esélye volt a túlélésre, közölte az egyetemi kórház Szingapúrban, ahol született a baba.Kórházi tartózkodása idején több kezelésben is részesült, különböző gépek tartották életben.Azonban most már elért egy olyan fejlettségi szintet, hogy kiengedhetik a kórházból. A kislány krónikus tüdőbetegségben szenved, így segítségre van szüksége a légzést illetően, de az orvosok szerint idővel ez is javulni fog. 

Az anyuka, Wong Mei Ling elmondta, hogy lánya születése és mérete sokkolta, mert az első gyereke - aki most már egy négyéves fiú - időben született. 

A szülők a hosszan tartó kórházi kezeléseket közösségi finanszírozási kampány segítségével tudták kifizetni, mellyel 366 884 szingapúri dollár (81,5 millió forintot) gyűlt össze számukra.