Szexuális izgalomszerű állapotba kerülhetnek a remeterákok az óceáni műanyaghulladékokból kioldódó egyik adalékanyag hatására - állapították meg szakemberek.

Egy kioldódó feromon felel az izgalmi állapotért

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra. A Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására - amely bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert - emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez.

Egy atlanti remeterákForrás: Wikimedia Commons

"A tanulmányunk azt mutatja, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat" - mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja.

Tápláléknak nézhetik az adalékanyagot

A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

Remeterákok egy műanyag falkonbanForrás: NHM

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket. A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

(Forrás: MTI/dpa)