Rejtélyes vérvörös medúzák bukkantak fel az Atlanti-óceán mélyén

vörös medúza
Ez a különös lény lebegett az Atlanti-óceán mélyén
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) kutatói egy eddig ismeretlen medúzafajt fedezhettek fel, amely majdnem 2300 méterrel a víz alatt lebegett. Az állatra egy mélytengeri expedíció során bukkantak, amely a tudósokat igencsak meglepte.
Vágólapra másolva!

Mint egy vékony bojtokkal szegélyezett, úszó svájcisapka, úgy lebegett a szóban forgó vérvörös testű medúza az óceán mélyén. A kutatók szerint valószínűleg a Poralia nemzetséghez tartozik, de a tudomány számára egyelőre ismeretlen.

Eddig csupán egyetlen, másik Poralia fajt írtak le: a Poralia rufescens medúzának harang alakú teste és harminc csápja van, amely a világ óceánjainak mély vizében él.

A mélyvízi merülés során készült felvételeken a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csapata vette észre az eddig ismeretlen, különös medúzákat, amelyet július 28-án, a Rhode Island-i Newport partjainál készítettek. A szervezet távolról működtetett járműve (ROV), a Deep Discoverer 915 méteres mélységig merült le az Atlanti-óceán északi részén, ahol minden állatot lefilmezett, ami mellett elhaladt.

Ez a különös lény lebegett az Atlanti-óceán mélyén Forrás: NOAA

– mondta Quinn Girasek, a NOAA gyakornoka a LiveScience online tudományos portálnak, aki biológiát tanul a pennsylvaniai Juniata College egyetemen. – Emellett több, korábban még soha fel nem fedezett állatot, potenciális új fajt is észleltünk.

A mélyvízi merülés a NOAA észak-atlanti expedíciójának részét képezte, amelyet a csapat egy hónapon át, június 30-tól július 29-ig tartott.

A szakemberek összesen 25 merülést végeztek, átlagosan 250–4000 méter mélységben, hogy felmérjék a területen megbújó, eddig ismeretlen mélytengeri lényeket.

Néhány nappal az expedíció kezdete után a tudósok egy sárga tengeri szivacsra is rábukkantak, amely egy rózsaszín tengeri csillag mellett hevert, mintegy 1885 méter mélyen, a víz alatt. Christopher Mah, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum tengerbiológusa a párost egy „valós SpongyaBob és Patrick"-hoz hasonlította.