Olyan, több mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386-534) idejéből származó síremlék feltárásáról számoltak be a kínai Csilin Egyetem által közzétett tanulmányban, amelyben egy egymást átölelő szerelmespár nyugszik.

Holtukban is egymást ölelték

A sírt 2020-ban tárták fel az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Datongban. A pár egy koporsóban feküdt. A férfi karjaival átölelte a nő derekát, míg a nő a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva. A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján. A csontvázelemzés a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést talált, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek.

A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követhettek el.

Valószínű, közös öngyilkosságot követhetett el az 1600 éves kínai "Rómeó és Júlia)Forrás: Ameba/永遠の抱擁

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó, ölelkező párt őrző sírt fedeztek fel Kínában, a kutatócsoport szerint a jó állapotban fennmaradt régészeti lelet meglehetősen ritka. Ezek a leletek azonban segítenek abban, hogy többet tudjunk meg az emberi élet és halál társadalmi megítéléséről és a szerelemhez való hozzáállásról abban a dinasztiában, amikor a több etnikai csoport együttélése a pluralista etika felemelkedését és elterjedését táplálta - mondták a kutatók.

A szerelem jeleként szolgált a gyűrű

Az ősi Datong régió az etnikumok kultúráinak nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott. A sírban nyugvó nő gyűrűje elsősorban a szerelem vagy a házasság jeléül szolgált, nem pedig puszta díszítésként.

Freskórészlet egy datongi síremlékbőlForrás: Pinterest

Az ölelkező szerelmesek sírjai több mint 6000 éves múltra tekintenek vissza világszerte. A Sanhsziben feltárt sírral kapcsolatos tanulmány, amelyen nemzetközi kutatócsoport dolgozott, az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg.

(Forrás: MTI/Hszinhua)