A ketamin a humán- és az állatgyógyászatban is használt érzéstelenítő szer, ám partidrogként is használják. A közelmúltban azonban ígéretes, gyors megoldásként jelent meg a súlyos depresszió kezelésében. A tudósok kimutatták, hogy a pszichedelikus anyag egyetlen adagja néhány órán belül hat és megfékezheti az öngyilkossági szándékot. A közelmúltbeli klinikai vizsgálatok szerint pedig ezek a hatások a betegek kétharmadánál hatásosak, és akár több hétig is kitartanak.

Tekintettel az ígéretes korai eredményekre és a jelenleg rendelkezésre álló antidepresszánsok korlátaira, a ketamin ma már orrspray formájában kapható az Egyesült Államokban azok számára, akik leküzdhetetlen depresszióban szenvednek és visszatérő öngyilkossági gondolataik vannak.
Bár a gyógyszert növekvő mértékben használja az orvostudomány, a kutatók még mindig nem ismerik a szer antidepresszáns hatásának teljes spektrumát. Néhány tudós úgy gondolja, hogy a ketamin terápiás ereje a glutamátra gyakorolt hatására épül: arra a neurotranszmitterre, amelyek a szinapszisokban az ingerületet az egyik idegsejttől a másikig eljuttatják. Ám míg a ketamin fokozza a glutamát felszabadulását az agy egyes részein, a szakemberek szerint a gyógyszer ezt a folyamatot csökkenti.

A ketamin molakulamodelljeForrás: NSP / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

A glutamát fokozott felszabadulását összefüggésbe hozták a stresszel, a depresszióval és más hangulatzavarokkal, ezért a csökkent glutamátszint magyarázatot adhat a ketamin bizonyos hatásaira – magyarázta Per Svenningsson, a svéd Karolinska Intézet idegtudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A Molecular Psychiatry folyóiratban most publikált tanulmány szerint az egereken végzett kísérletek új eredményei alátámasztják ezt a hipotézist, legalábbis a prefrontális kéreg esetében, amely összetett kognitív viselkedéshez és az érzelmek modulációjához kapcsolódik.

ketamin gyorsan és tartósan oldja az egyébként gyógyszerrezisztens depressziótForrás: pexels.com

Ezek a hatások hozzájárulhatnak a ketamin hatékonyságához a depressziós tünetek és az öngyilkossági gondolatok azonnali enyhítésére – írják a szerzők. – Eredményeink arra utalnak, hogy a ketamin antidepresszáns hatását egy visszacsatolási mechanizmus szabályozhatja.

Hozzátette: az új ismeretek megmagyarázhatják a ketamin gyors hatásait, ami arra is választ adhat, hogy miért olyan sikeres a depressziós tünetek kezelésében.

Néhány tudós most azt vizsgálja, hogy el tudják-e különíteni a ketamin azon részeit, amelyek kezelni tudják a depressziót anélkül, hogy a betegeknek szembe kellene nézniük az olyan, nemkívánatos mellékhatásokkal, mint a fáradtság, nyugtalanság, szorongás, szédülés és hallucinációk.