A tintahal hihetetlen agya minden emléket megőriz

Common Cuttlefish, (Sepia officinalis), in shallow water in front Komiza beach dive site, Vis Island, Croatia, Adriatic Sea, Mediterranean Sepia officinalis Profile shot Sea bottom Underwater shot Temperate sea Seagrass Common cuttlefish (Sepia officinali
Közönséges tintahal (Sepia officinalis), in shallow water in front Komiza beach dive site, Vis Island, Croatia, Adriatic Sea, Mediterranean (Photo by Franco Banfi / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Emlékszik, hogy mit vacsorázott múlt kedden? Vagy tavaly ugyanezen a napon? Most egy új tanulmányból kiderült, hogy a tintahal képes minderre. Ezzel ő az első állat, amelynek a tudomány megismerte a titkát: azt, hogy egyáltalán nem mutatja a memóriafunkció időbeli romlásának jeleit.
Vágólapra másolva!

Az embereknél ezt epizodikus emlékezetnek nevezik, ami a hosszú távú emlékezeti rendszernek aza a része, amely azért a képességünkért felelős, hogy új ismereteket vagyunk képesek elsajátítani, és azokat összefüggésbe tudjuk hozni önmagunkkal és környezetünkkel. Ez szemben áll a szemantikai memóriával, ahol a múltban tanultakra anélkül emlékezünk, hogy azt megtanulnánk.

Most a kutatók „epizódszerű emlékezetről" számoltak be a tintahalaknál és úgy gondolják, hogy mindez a párosodási szokásaihoz köthető.

A szakemberek szerint ráadásul ezek az állatok azért is jó alanyai a Proceedings of the Royal Society B tudományos szaklapban publikált tanulmánynak, mert csak pár évig élnek, így könnyebb összehasonlítani az emlékeiket az élettartamuk alatt. Az új kísérletek alapján úgy tűnik, hogy az életük késői emlékei borotvaélesek maradnak.

Egy közönséges tintahal (Sepia officinalis) Horvátország partjainál Forrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

– mondta Alexandra Schnell, a Cambridge Egyetem összehasonlító pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ami meglepő, hogy ezt a képességüket nem veszítik el az életkorral annak ellenére, hogy más öregedési jeleket viszont mutatnak, mint például az izomfunkció és az étvágy elvesztése.

A csapat 24 közönséges tintahallal (Sepia officinalis) végzett kísérleteket: kétféle táplálékot adtak nekik: a faj által kedvelt garnélarákot és királyrákot.

A későbbi teszteken ezek a puhatestűek bebizonyították, hogy emlékeznek a teszt „mit-hol-mikor" elemeire, ami az epizódszerű memóriát bizonyítja.

Ez azt jelenti, hogy az állatok „tudták, hogy hol kaphatják meg a kívánt ételt".

A kutatók szerint ennek a kiváló memóriának az az egyik magyarázata, hogy a tintahal szeretné minél szélesebb körben terjeszteni a génjeit.

Tintahal egy korallzátonyon Forrás: Biosphoto/© Jean Cassou / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean Cassou

– magyarázza Schnell. – Úgy gondoljuk, hogy ez a képesség segíthet nekik emlékezni arra, hogy "kivel" párosodtak, így nem mennek vissza ugyanahhoz a partnerhez.

A szakemberek szerint azonban még sokat kell dolgozniuk azon, hogy pontosan megismerjék, hogyan működik állatoknál az epizódszerű emlékezet. A figyelemreméltó képesség bizonyítékát már megfigyelték többek között a patkányoknál és a szajkóknál.