Milyen tünetekről lehet felismerni a legionella-fertőzést?

köhögés
Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz, vagy hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket.
Vágólapra másolva!
A légiós-betegséget, vagy legionellózist épületgépész-kórnak is nevezik, a fertőzések kialakulásában ugyanis döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések. A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, így veszélyt jelenthetnek a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, hűtőtornyok, pezsgőfürdők és szökőkutak is. A betegség tüneteiről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Csak belélegzés útján fertőz

A Legionella baktériummal számtalan helyen találkozhatunk életünk során. A kórokozó gyakorlatilag bárhol elszaporodhat, ahol 37fok feletti vizes környezetet talál. Természetes vizeinkben is előfordul, de megtalálható a háztartási melegvizes rendszerekben is. Kezet moshatunk vele, akár meg is ihatjuk, tüneteket ugyanis kizárólag belélegzés útján okoz, ha a tüdőbe jut. A fertőzés forrásai így olyan vizes berendezések lehetnek, amelyek működésük közben aeroszol méretű vízcseppeket bocsájtanak ki.

Influenzához hasonló tünetek

A betegség kezdeti szakaszában láz, fejfájás izomfájdalom jelentkezik, majd később száraz köhögés és tüdőgyulladás lép fel. A kórokozó elsősorban az 50 év feletti korosztály, a krónikus tüdőbetegek és a dohányosok számára jelent fokozott kockázatot, illetve azoknál, akiknél csökkent immunműködés áll fenn.

A legionella-fertőzés kezdeti szakaszában láz, fejfájás izomfájdalom jelentkezik, majd később száraz köhögés és tüdőgyulladás lép fel. Forrás: https://bhc.hu/betegsegek/kohoges/

Ha tünetei vannak, forduljon orvoshoz!

A betegség fokozott kockázatot jelent a rizikócsoportba – 50 év felettiek, dohányosok, krónikus tüdőbetegek, csökkent immunműködés - tartozók számára, ezért, ha a betegség tünetei jelentkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz! A kórokozót vérből, légúti váladékból és vizeletből is ki lehet mutatni. Ezt követően a szükséges antibiotikumos kezelést kell megkezdeni.

(Forrás: Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu)