Több ezer éves, rejtélyes bronzkori tárgyakra bukkantak

bronzkor, kincs
Kivételes tárgyakat fedeztek fel na feltárás során
Vágólapra másolva!
Majdnem háromezer éve elásott "kivételes" bronzkori tárgyakat - karkötőket, szerszámokat, fegyvereket - tártak fel a közép-franciaországi Gannat környékén - jelentette be a kutatócsoport vezetője. A tudósok a vizsgálatuk után arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.
Vágólapra másolva!

Egy időszámításunk előtt 800 körül épített megerősített lakóházban a régészek mintegy száz, teljesen ép bronztárgyat fedeztek fel.

Két, 2020-ban kiemelt váza elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.

A bronztárgyak egy része, amelyet régészek fedeztek fel Gannat közelében Forrás: M Vallée

– mondta el Pierre-Yves Milcent, a toulouse-i Jean Jaures Egyetem kutató tanára. – Emellett az egyik vázában vágószerszámok és fegyverek - kések, harapófogók, lándzsahegyek - is voltak; a másik vázán szekereket, lószerszámokat és kerékdarabokat ábrázoló díszítések láthatók.

Mindegyik vázán felül bronz bárdokat találtak.

– magyarázta Pierre-Yves Milcent az AFP francia hírügynökségnek. – Az épület talapzatában, vagy a lakóház elhagyásakor ásták el őket, hogy biztosítsák az istenek védelmét.

A 19. század óta sok bronzkori tárgyat fedeztek fel, de ritkán bukkantak rájuk régészek az eredeti elrendezésben. Ez a felfedezés az ép tárgyakkal azért rendkívüli, mert jobban megismerhetjük, hogyan és miért ásták el őket - tette hozzá a régész.

Kivételes tárgyakat fedeztek fel na feltárás során Forrás: C. Fresillion

A 2019-ben indított kutatóprogram elsősorban az őstörténeti emlékekben gazdag térségben a fosztogatások által okozott károk enyhítését célozza.

A térségnek kiváló gazdasági adottságai voltak hajózható folyójának, a Sioule-nak, aranyban és a bronzöntéshez használt cinkben gazdag talajának köszönhetően.

Az időszámítás előtti 2200 és 800 közötti bronzkor fontos időszak volt Nyugat-Európa eddig ismeretlen őstörténetében. Ebben a korban már észlelhetők voltak a következő időszak, a vaskor kelta társadalmainak fő jellemzői.

(MTI/AFP)