A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja az állapotot és mit lehet ellene tenni.

Az erős menstruációs vérzés gyakori problémának számít, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. Bár ezek nagy része nőgyógyászati vonatkozású, ám előfordulhat, hogy pl. hematológiai a probléma (pl. fel nem fedezett vérzékenység). Hogy kiderüljön, mi is okozza, elsősorban nőgyógyászati ellenőrzésre van szükség, ahol fizikális vizsgálattal, hasi és hüvelyi ultrahanggal, valamint laborvizsgálattal (külön hangsúlyt fektetve a hormonális paraméterekre) pontosabb képet nyerhetünk állapotunkról.

Milyen nőgyógyászati zavarok okozhatnak erős vérzést?

Endometriózis: endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyája (endometrium) máshol is megtalálható a hasüregben. A baj ezzel az, hogy ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mintha a méhben lenne, vagyis ugyanúgy megvastagszik majd leválik. Viszont ekkor a nyálkahártya nem képes a hüvelyen keresztül távozni, ezért állandó gyulladásban tartja az adott területet. A probléma tünete az erős, fájdalmas menstruáció, fájdalmas közösülés és kontakt vérzés.

Hormonzavar: Normál esetben az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyban vannak, és ezek szabályozza az endomettrium felépítését. Amennyiben ez az egyensúly felborul, úgy a méh nyálkahártyája túlságosan vastaggá válik, ami erős menstruációs vérzés kíséretében válik le. A hormonzavart több minden is okozhatja, pl. PCOS, IR, pajzsmirigy problémák.

Mióma, polip: gyakori képződmények, melyek jelentősen befolyásolhatják a menstruációt. Mindkettő jóindulatú, ám igen kellemetlen zavarokat okozhatnak, így jobb megszabadulni tőlük- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebésze.

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről.Forrás:http://www.orvosihirkozpont.hu/hirek/20200717-083000/mikor-kell-orvoshoz-fordulni-a-kozepidos-fajdalom-miatt

Rosszindulatú daganat:sajnos rosszindulatú daganat is lehet az erős menstruáció hátterében, így jobb ezeket mielőbb kizárni. Mind a petefészek daganat, mint a méh daganata, mind a méhnyakrák okozhat hasonló panaszokat, főleg az idősebbeknél (klimax után így mindenképp ilyen irányú vizsgálatokat is kell végezni).

Méhen beüli fogamzásgátló eszköz: manapság egyre elterjedtebbek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, ám ezek mellékhatása lehet az erősebb menstruációs vérzés (főleg, ha az eszköz hormonmentes). Amennyiben a felhelyezést követő 3 hónapnál is tovább tapasztalja a problémát, úgy érdemes konzultálnia a nőgyógyászával!

Vetélés: ha az illető fogamzókorú és csak egyszer tapasztalja a problémát, úgy meglehet, hogy korai vetélésrőlvan szó (sokszor ekkor a nő még nem is tud a várandósságáról). Vetélés után viszont érdemes kivizsgáltatni, mi is vezetett a bajhoz, főleg akkor, ha az érintett gyermeket tervez.

(Forrás: Nőgyógyászati központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)