Véletlenül fedeztek fel egy ritka, viking kori harci pengét

langsax, tőr, penge
A közel egyméteres penge kitűnő állapotban maradt fenn
Vágólapra másolva!
A lengyel Kujawsko-Pomorskie területén található Wdecki Tájkép Parkban kutató régészek egy ritka, hosszú pengét tártak fel, amely minden bizonnyal viking eredetű. Az úgynevezett „langsax" kifejezés a germán törzsek hagyományos hosszú késére vagy tőrére utal, amelyet általában vízszintesen hordtak az övre akasztott hüvelyben. A „lang" szó az eszköz hosszúságát jelzi.
Vágólapra másolva!

A pengét véletlenül fedezték fel: a kutatók az 1091-es lengyel-pomerániai konfliktus egyik elveszett harctéri helyszínét keresték, ahol I. Ulászló lengyel fejedelem megpróbálta elfoglalni Pomeránia régióját. Utóbbi egy történelmi régió a mai Lengyelország és Németország északi területén, a Balti-tenger déli partján.

Mateusz Sosnowski, a kutatásokat végző és koordináló régész, a Wdecki Tájkép Park munkatársa, „zavaros leletnek" minősítette a hosszú pengét.

Ahogy a HeritageDaily online tudományos portálnak nyilatkozott, a helyszínen nem találtak olyan kulturális nyomok, amelyek a környezettel való szélesebb kapcsolatot jelezhetnék.

Dr. Piotr Pranke, a torni Nicolaus Copernicus Egyetem Skandinávia és Közép- és Kelet -Európa történelem tanszékének tudósa szerint viszont

a hosszú penge valószínűleg egy rendkívül ritka, norvég „langsax"

(a germán törzsek hosszú kése vagy tőre), amely a 8. századból származik.

A közel egyméteres penge kitűnő állapotban maradt fenn Forrás: Mateusz Sosnowski

– magyarázta Sosnowski. – Ez a lenyűgöző méretű fegyver pont úgy néz ki, mint egy hosszú kés, amely könnyen vetekedett a korabeli, kétélű kardokkal.

Az első vizsgálat szerint a hosszú penge szinte tökéletes állapotban van, csak a hegye hajlott meg részben. ű

Sosnowski elárulta, hogy most részletes metallográfiai vizsgálatokat fognak végezni rajta, hogy a fémötvözet mikrostruktúráját tanulmányozzák, amely lehetővé teszi számukra, hogy további ismereteket szerezzenek a fegyver egyediségéről.