Amatőr tudósokkal térképezik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

Darwin, Darwin híd, Galápagos
Darwin's arch, Darwin Island, Seymour, Galapagos, Ecuador, South America (Photo by Rodrigo Friscione / Image Source / Image Source via AFP)
Vágólapra másolva!
A Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét helyi amatőr tudósok segítségével térképezik fel: a Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek.
Vágólapra másolva!

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

- mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

Forrás: Image Source via AFP/Rodrigo Friscione

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

(MTI/AP)