Saját "evőeszközöket" készítenek maguknak a vadon élő Goffin-kakaduk, hogy megkaparintsák a gyümölcsök nehezen elérhető magvait. Ez lehet a vadonban valaha dokumentált legösszetettebb állati technika - írják a Current Biology című tudományos lapban bécsi kutatók.

A Bécsi Állatorvosi Egyetem (Vetmed) Messerli Kutatóintézetének csapata és indonéz kollégáik a Tanimbar-szigeteken figyelték meg a Goffin-kakadukat (Cacatua goffiniana) egy madárházban. Az állatok olyan csoportjáról van szó, amely csak rövid időt töltött itt, alapvetően szabadon élnek.

A fogságban élő madarak vizsgálatával már tíz éve foglalkozó kutatók így most olyan viselkedést figyelhettek meg, amelyet a kakaduk természetes környezetükben magasan a fák koronájában végeznek.

Goffin-kakaduForrás: Lip Kee Yap - originally posted to Flickr as Tanimbar Cockatoo (Cacatua goffiniana), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5095972

Laborkörülmények között Alice Auersperg és kollégái már számos bámulatos képességet figyeltek meg a kakaduknál, Indonéziában pedig megtapasztalhatták, milyen összetett módon képesek a fadarabokat alkalmazni természetes környezetükben is.

"Amikor egy bizonyos erdei gyümölcsöt kínáltam nekik, az egyik kakadu egy ágból elkezdett eszközt készíteni. Bámulatos volt, milyen ügyesen és hozzáértően használta" - mondta Mark O'Hara, a tanulmány vezetője.

A kutatók érdeklődésének középpontjában azok az élelemforrások álltak, amelyeknél összetett módszerekre volt szükség a táplálék elnyeréséhez. Kiderült, hogy a különböző célokra három különböző eszközt vetnek be a madarak. Az ilyen eszközkészlet alkalmazását eddig csak emberszabásúaknál figyelték meg - fejtette ki Berenika Mioduszewska, a tanulmány társszerzője.

"Evőeszközt" használó Goffin-kakaduForrás: Current Biology

Auersperg szerint az eszközök emlékeztetnek az evőeszközökre. Ahhoz, hogy a madarak eljussanak a kemény maghoz, egy vastag ékre van szükségük. A mag kemény védőburkolatát egy vékony és hegyes, késszerű eszközzel kell átszakítaniuk. Végül egy kanálszerű eszközzel szerzik meg a kakaduk a vágyott táplálékot.

A viselkedés azonban nem minden egyednél volt megfigyelhető, ráadásul az eszközök is különböztek egymástól némileg.