Egy idegi hálózat, amit arra szántak hogy képek adatbázisából képes legyen azonosítani az újrahasznosítható objektumokat, több mint 95 %-os pontossággal jó választ ad, egy standard webkamerát használva.

A bolygó egyik fő problémája, hogy az újrahasznosítható tárgyak hulladéklerakóban végzik.A probléma egy része az ember bizonytalansága, hogy mely tárgyak újrahasznosíthatók.

Tíz műanyag tárgyból kilenc nem kerül újrahasznosításra egy analízis szerint.

Ha képesek vagyunk gyorsan azonosítani melyik tárgy miből van, ez segíthet hatékonyabban eldönteni melyik tételt melyik szemeteskosárba tegyük. 

A londoni University College mérnökei, Ryan Grammenos és Youpeng Yu által kifejlesztett hálózat képes kapcsolatot létesíteni egy adott tárgy kinézete és az anyaga közt, amiből készült. 

 

Műanyaghulladék bálák újrahasznosító létesítményben az Egyesült Királyságban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/2288627-ai-accurately-identifies-whether-objects-can-be-recycled-from-a-glance/

Ezt továbbfejlesztve a kutatók képesek voltak tovább javítani a szoftver képességét, hogy helyesen osztályozza  az anyagokat. Az alkalmazott hálózat az esetek 95.4 %-ában jó választ adott.

Így néz ki közelről a lakatlan Henderson-sziget, műanyag hulladékkal szennyezett partvonala.Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20170731-a-muanyagszennyezes-a-globalis-klimavaltozashoz-hasonlo-fenyegetest-jelent.html

Grammenos egyik kollégája a laboratóriumban már dolgozik a praktikusan használható modellen egy olyan hasonló rendszert fejlesztve, ami kevesebb számítást igényel, hogy osztályozza egy adott tárgy újrahasznosíthatóságát. Az a végső cél az hogy felemeljék a megfelelő szemeteskosár tetejét bármelyik tárgyhoz, 50 millimásodpercen belül.

(Forrás: New Scientist)