A feljegyzések kezdete óta a legenyhébb telet mérték idén Új-Zélandon - közölte pénteken az ország víz- és légkörkutató intézete (NIWA).

A júniustól augusztusig terjedő időszak hőmérséklete 1,32 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és megdöntötte az eddigi - tavaly felállított - rekordot.

Legutóbb fél évszázada fordult elő, hogy egyik évről a másikra megdőljön a téli hőmérsékleti rekord Új-Zélandon. Az 1970-ban és 1971-ben mért értékek időközben a sokadik - 18. és 13. - helyre szorultak vissza a hőmérsékleti toplistán.

Új-ZélandForrás: Biosphoto via AFP/Sylvestre Popinet & Christel Fre / Biosphoto/Sylvestre Popinet & Christel Fre

Ami annak idején szokatlan melegnek számított, ma már egyáltalán nem számít szokatlannak. Az 1970-es rekord ma már átlagközelinek tekinthető, az 1971-ben mért rekordmeleg pedig 0,75 fokkal volt hűvösebb az ideinél - jegyezte meg Nava Fedaeff, a kutatóintézet meteorológusa.

Az eddigi 10 legmelegebb tél közül hetet 2000 óta jegyeztek fel Új-Zélandon - közölte a kutatóintézet, amely a klímaváltozásnak tulajdonítja a mostani melegrekordot.

Fedaeff szerint az 50 évvel ezelőtti és a mostani rekordokban is közrejátszottak természetes időjárási jelenségek, de nagy különbség, hogy ma sokkal magasabb a légköri szén-dioxid-koncentráció. Míg az 1970-es évek elején 320 ppm volt a részecskesűrűség, napjainkban eléri a 412-t.

Új-Zélandon 1909-ig nyúlnak vissza a módszeres időjárási feljegyzések.