Római erőd maradványait rejti Alderney szigete

Alderney
Az Alderney szigetén található komplexum története a véltnél sokkal korábban elkezdődött
Vágólapra másolva!
A La Manche-csatornában fekvő Alderney szigetének erődjéről kiderült, hogy jóval régebbi, mint azt a kutatók gondolták. A szakemberek csak a közelmúltban tudták azonosítani, hogy római eredetű. A helyszínen a középkorban barakkok, a Tudor-korban egy kormányzói épület volt, míg a második világháború alatt, Alderney elfoglalása során pedig egy német katonai központként használták.
Vágólapra másolva!

A legújabb ásatási munkákat Dig Alderney jótékonysági szervezet és a Guernsey Múzeum Régészeti Csoportja végezte, önkéntesekkel együtt, hogy megértsék a római erőd összetett, több időszakra kiterjedő történetét.

– mondta Dr. Jason Monaghan régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A német megszállók a torony romjaiban helyezték el 501-es típusú bunkert, amihez hatékonyan használták az északi és déli belső falakat.

Hozzátette: „sajnos ennek érdekében kiásták a torony belső tereit, megsemmisítették a belső szerkezetekre vagy padlókra vonatkozó bizonyítékokat."

Az Alderney szigetén található komplexum története a véltnél sokkal korábban elkezdődött Forrás: Dig Alderney

A régészek vizsgálatai felfedték a déli toronyfal belső és külső oldalát is az alapoktól a tetejéig.

Kiderítették, hogy a fal eredetileg 2,8 méter vastag volt, és még mindig egy méterrel az alapjai felett áll. A felszín alatt egy méterrel a római kori udvar maradványait is felfedezték, amely agyagba ágyazott kettős réteg úgynevezett zászlókőből állt, egy helyen habarccsal is betakarva.

Megtalálták a „D épület" maradványait is, amelyek a Tudorok időszakából származhatnak.

A római udvar fölé épült, és a római tornyot használták az északi falának. Ide emeltek fel 1793-ban egy lőporos kamrát, amihez kiásták az épület belsejének nagy részét. A falakat kívül-belül bevakolták.

A Dig Alderneynek négy terület feltárására volt engedélye, de 2022 tavaszán tervezik a visszatérést, amelynek célja, hogy válaszoljanak a helyszín középkori és Tudor történelmével kapcsolatos kérdésekre.