Napi hétezer lépés megtételét javasolják az egészségünk érdekében

séta
Séta közben tartottak úgynevezett walkshopokat
Vágólapra másolva!
A számokat a legtöbb ember könnyen meg tudja jegyezni, és mivel a testmozgás könnyen számszerűsíthető, ezért ezek a számok lehetnek a szimbólumai annak, hogy mennyi testmozgást kell végeznünk. Mindez a tudósok szerint fontos szerepet játszhat a közegészségügyben.
Vágólapra másolva!

Számos kutatást folytattak már a témában

Ami a gyaloglást illeti, a legnyilvánvalóbb szám az a tízezer: ez a hosszútávon idealizált cél ahhoz, hogy elérjük az egészségünk javításához szükséges napi lépésszámot. Mindezt tudományos bizonyítékok is alátámasztják; az elmúlt években számos tanulmány kimutatta, hogy a napi több lépés megtétele összefügg a korai halál kockázatának csökkentésével. A szakemberek szerint természetesen minden elemzés kissé eltér, és nincs két egyforma csoport.

Emiatt a tudósok folyamatosan friss felfedezéseket tesznek arra vonatkozóan, hogy az „X" lépés megtétele milyen hatással bír, valamint meghatározzák, hogy kinek és milyen előnyökkel járhat.

Séta közben tartottak úgynevezett walkshopokat Forrás: pxhere.com

A területet feltáró legújabb tanulmányban Amanda Paluch, a Massachusettsi Egyetem fizikai aktivitás-epidemiológusa vezette csapat több mint 2000 középkorú (átlagéletkoruk alig haladta meg a 45 évet) férfi és nő csoportját követte nyomon, akik négy különböző amerikai városból származtak. Az önkéntesek egy mérőt viseltek, amely nyomon követte a napi lépésszámot és a lépések intenzitását ébrenlét közben.

A kísérlet még 2005-ben kezdődött, és a résztvevőket rendszeres időközönként, 2018-ig követték nyomon.

A JAMA Network Open tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint míg a vizsgálat megfigyelési jellege azt jelenti, hogy a kutatók nem tudnak határozott következtetéseket levonni arról, hogy a gyaloglás hogyan (vagy nem) javította a kísérletben részt vevő emberek egészségét, azonosítani tudták az összefüggéseket az aktivitás szintje és az egészségügyi eredmények között.

Könnyen nyomon követhető mutatószámok

A tudósok a vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak az önkénteseknek, akik naponta legalább 7000 lépést tettek meg, körülbelül 50-70 százalékkal kisebb arányban kellett szembenézniük a korai halálozás kockázatával, mint azoknak, akik átlagosan kevesebb mint 7000 napi lépéssel zárták a napjukat.

A tanulmány szerint önmagában a lépés intenzitása (a megtett lépések gyorsaságát mérve) nem volt hatással a mortalitásra.

A kutatók szerint a lakosság legkevésbé aktív körében a napi lépések mennyiségének növelése nyújthatja a legnagyobb védelmet a halálozással szemben, ám egy bizonyos pont után úgy tűnik, hogy az extra lépéseknek nincs jótékony hatása, legalábbis az adott eredményre.

A séta is mozgásnak számít Forrás: pxhere.com

– magyarázzák tanulmányukban a szakemberek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Míg az eredmények nagyjából megerősítik azt, amit a korábbi tanulmányokból már tudtunk a gyaloglás előnyeiről, az új, hétezer lépésre vonatkozó ajánlást minden bizonnyal könnyebb elérni, mint a tízezer lépést.

A napi lépések egyszerű, könnyen nyomon követhető mutatószámok, és a napi több lépés megtétele jó módja lehet az egészség előmozdításának.

A hétezer lépés azonban valószínűleg nem az utolsó szám, amiről bizonyára hallani fogunk ebben a témában.