Nagyon ritka római kori leletre, egy ostromgép teljes csavarfejű lövedékére bukkantak régészek a római birodalom határvonala, a limes térségében a hollandiai Utrechtnél.

Ilyen lelet eddig még nem került elő

A leletet ugyan még 2019-ben tárták fel, de két évi állagmegőrzés és restaurálás után a héten mutatták be a nyilvánosságnak - adta hírül a dutchnes.nl hírportál. Az ilyen lövedékeket kétkarú hajítógépből, ballistából lőtték ki a római katonák, hatótávolságuk akár 150-450 méter volt.

A Római Birodalomban rendkívül fejlett volt a hadtudomány és a haditechnikaForrás: YouTube

Az Utrecht térségében talált lövedék 52,6 centiméter hosszú

és ez az egyetlen teljes csavarfejű lövedék,

amelyet a római katonák európai hódításainak nyomvonalán találtak. Ez volt a rómaiak leghatékonyabb fegyvere, a csavarfejek nagyon könnyen áttörték a páncélt is.

Az Utrechtnél feltárt ballista lövedék egyedi leletnek számítForrás: Reddit.com

"A nedves agyagföld és az oxigén hiánya miatt nagyon jó állapotban maradt fenn a lövedék" - mondta Erik Graafstal régész.

Más értékes tárgyakat is feltártak

A szakemberek találtak még két-két kantárt és zablát is valamint egy nagyon jó állapotban fennmaradt nádfonatú halcsapdát. Ókori melltűkre, gyűrűkre és érmékre is bukkantak, csakúgy mint két korsóra, valamint amforamaradványokra.

Az egyik korsón az ISPANI felirat olvasható, amely azt jelzi, hogy a katonák egyike spanyol területről érkezhetett.

 

Más leleteket, köztük római lószerszámokat is találtakForrás: Reddit.com

Az amfora erjesztett halszószt tartalmazott egykoron, ami azt mutatja, hogy a katonák Pompejiből érkeztek a térségbeli római kori erődhöz. A leletek új fényben mutatják be a római katonák ruházatát, vallásgyakorlásukat és a kétezer évvel ezelőtti kereskedelmi útvonalakat - vélik a régészek.
A leleteket szombattól bemutatják a helyi Castellum Hoge Woerd régészeti múzeumban.

(Forrás: MTI)