Így éghet el a Föld néhány perc alatt

Vágólapra másolva!
A legvadabb filmrendezők képzeletét is felülmúlja az eseménysor, amelyet egy több kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása okozna a Földünkön. Az alábbi animáció egy ilyen katasztrófa fő lépéseit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Az alábbi, igen nyomasztó, de nagyszerűen elkészített animáció egy viszonylag nagyméretű, közel 500 kilométeres kisbolygó becsapódásakor lezajló eseményeket szemlélteti. A film elején a Földünkhöz közel kerülő kisbolygó árnyéka hatalmas foltként vonul bolygónk felett. Majd belép a légkörbe, és eléri a felszínt.

Ekkor hatalmas lökéshullám kezd tágulni bolygónkon, és a robbanás nyomán rengeteg kőzet repül ki a kéreg felső, közel 10 kilométer vastag részéből.

A hiperszonikus sebességgel, a hangnál is sokszor gyorsabban haladó lökéshullám nyomán szélesedik az óriáskráter.

Rengeteg kőzetanyag, továbbá a Világtenger vizének, valamint a légköri gázoknak jelentős része az űrbe távozik.

A kirepült izzó kőzettömeg egy része tüzes esőként hullik vissza a felszínre, és tovább fokozza a pusztítást. A kráter kerületén az anyag egy része megolvad, emellett a lökéshullám bolygónkon körbehaladva letarolja a felszínt.

Részlet a kisfilmből Forrás: Videa

Egy ekkora, sőt már egy jóval kisebb, körülbelül 5-10 kilométeres égitest is globális katasztrófát okozna, tehát a robbanás következményei az egész Földet érintenék.

Az élőlények zöme elpusztul - ha maradnak is túlélők, azok feltehetőleg olyan mikrobák lennének, amelyek a felszín alatt élnek.

Szerencsére ilyen nagy becsapódások ma már csak elvétve történnek, azonban a Naprendszer keletkezésének időszakában többször is előfordultak.

A jelek alapján a kezdeti időszakot követően is volt néhány alkalom, amikor hasonlóan nagy katasztrófát okozhatott egy becsapódás a Földön.