Huszonegy ország 20 helyszínével bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bioszféra-rezervátumainak világhálózata.

A tavaly csatlakozott 25 és az idei 20 új területtel már 727-re nőtt a lévő rezervátumok száma, közülük 22 területe határokon ível át. Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint fenntartható fejlődést támogatnak.

Az UNESCO idén 50 éves, Ember és Bioszféra (MAB) elnevezésű programjának nemzetközi koordinációs tanácsa szeptember 13. és 17. között a nigériai Abudzsában tanácskozik, az afrikai kontinensen első alkalommal.

A Mura és a Dráva találkozása Légrád mellettForrás: Shutterstock

Az európai a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum lett az első a MAB hálózatában, mely öt ország - Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia irányítása alatt áll. Egy másik új helyszínen, az Uvsz-tó medencéjén két ország, Mongólia és Oroszország osztozik.

Három afrikai ország, Lesotho, Líbia és Szaúd-Arábia idén csatlakozott a programhoz, mindegyikük egy-egy rezervátumot adott a hálózathoz.

A többi új bioszféra-rezervátum Kanadában, Franciaországban, Dél-Koreában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Peruban, Spanyolországban, Thaiföldön, Üzbegisztánban és Vietnamban található.

Oroszország és Zambia egy-egy jelölését elutasították, arra kérték a két országot, hogy tekintsék át újra a javaslatukat, vagy tisztázzák a vitás kérdéseket. Öt másik - Gabonban, Bulgáriában, Romániában és Oroszországban található - helyszín lekerült a listáról - írta portálján az UNESCO.