Egy londoni botanikuskert a növénytartás rekordere

Kew Gardens
Vágólapra másolva!
Megdöntötte a világ legnagyobb, egyetlen helyen lévő élőnövény-gyűjteményének rekordját a londoni Kew Gardens a Guinness Világrekordok (GWR) közlése szerint - írta csütörtökön a BBC.com.
Vágólapra másolva!

Az 1759-ben létrehozott királyi botanikuskert (Royal Botanic Gardens - RBG) 16 900 különleges növényfajjal rendelkezett 2019 májusi leltár szerint. Így ez az egyetlen botanikuskertben élő legnagyobb növénygyűjtemény.

Richard Barley, az RBG kertészeti igazgatója fantasztikus megtiszteltetésnek nevezte a rekord elismerését. "Ez felhívja a figyelmet a botanikus kertek fontosságára az egész világon. Nemcsak gyönyörű helyek, de az inspiráció és az oktatás nélkülözhetetlen központjai is" - véli Barley.

Kew Gardens Forrás: Diliff/Wikipedia

A Kew Gardensben várhatóan jelentősen növekedni fog a növények hivatalos száma, hiszen a gyűjtemény leltározása jelenleg is zajlik.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszín önállóan is rekordernek számító növényeknek is otthont ad. Ilyen például a titánbuzogány, a világ legmagasabb és legbűzösebb növénye.

2020-ban egy Kew Gardensben nevelt kancsóka döntötte meg a világ leghosszabb kancsókacsapdájának rekordját: a tölcsérszerű képződmény 43 centiméter volt szárától a zárófedeléig.

Szintén az RBG-hez tartozik a világ legnagyobb magraktára, a Millenium magbank, mely a Nyugat-Sussex-i Wakehurst botanikus kertben található. Az intézmény mintegy 40 ezer faj több mint 2,4 milliárd magját őrzi.