Itt az amerikai alkotmány első hivatalos változatának másolata

Amerikai Egyesült Államok alkotmánya
Az alkotmány eredeti kéziratának első oldala
Vágólapra másolva!
Az amerikai alkotmány első hivatalos változatának nyomtatott másolatát kínálja árverésre a Sotheby's novemberben. Az aukciósház pénteki közlése szerint novemberben bocsátják áruba a különleges dokumentumot.
Vágólapra másolva!

Ez az amerikai alkotmány végleges szövegének első hivatalos nyomata, melyből mindössze 11 ismert példány létezik és ez az egyetlen, amely még magánkézben van.

Az amerikai honatyák az 1787-es philadelphiai konvención ezt a szöveget fogadták el, majd terjesztették a kontinentális kongresszus elé.

A dokumentumot 234 éve írták alá a kongresszus küldöttei, ezen évforduló alkalmából bocsátják most árverésre. Értékét előzetesen 15-20 millió dollárra (4,5-6 milliárd forintra) becsülik.

Az alkotmány eredeti kéziratának első oldala Forrás: Wikimedia Commons/U.S. National Archives and Records Administration

Legutóbb 1988-ban cserélt tulajdonost, akkor 165 ezer dollárért (50 millió dollárért) vásárolta meg a néhai S. Howard Goldman amerikai ingatlanfejlesztő, amerikai autogramok, történelmi dokumentumok és kéziratok gyűjtője. Felesége, Dorothy Tapper Goldman kínálja most eladásra az alkotmány másolatát. Az árverésből származó bevételt az általa életre hívott jótékonysági alapítvány kapja, mely történelmi dokumentumok megőrzésével és alkotmányos ismeretek tanulását segítő ösztöndíjakkal foglalkozik.

– közölte a Sotheby's.

(MTI/Reuters)