Elérték a Holdat: több mint 806 ezer kilométert tekertek

bicikli, kerékpár
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) „MOON BIKE 2021" címmel május közepén másodízben indította el kerékpáros kihívását. A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 59. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak, tájékoztatta az egyetem szerkesztőségünket. Végül 100 nap alatt összesen 806 199 kilométert tekertek, tehát az eredeti kihívást idén is megduplázták.
Vágólapra másolva!

A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló projekt lényege biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 kilométert.

A PTE, mint Zöld Egyetem, kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. Ahogy arról az egyetem tájékoztatott,

a több, mint nyolcászezer kilométer megtétele 200,96 tonna CO2 megtakarítást jelent ahhoz képest, hogy ha ezt a távot egy közepes benzines autóval (1700 köbcentiméter -2000 köbcentiméter) tették volna meg.

A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db 50 éves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő CO2 tömegével egyenlő.

100 nap alatt összesen 806 199 km-t tekertek Forrás: pixabay.com

Az idei kihívásban még több egyetemi polgár, a PTE vállalati és felsőoktatási partnerei, öregdiákok és diaszpórában élő honfitársaink vett részt, Indiától Argentínáig. A Moonbike 2021 eseményén részt vett többek között Mindum Károly ultra triatlonista öregdiák, csakúgy, mint az olimpiai felkészülése alatt Bicsák Bence, aki szintén a PTE alumnija.

Együttműködő partner volt 2021-ben is az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie

szervezője, illetve többek között a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot.