Egyre hosszabb a világ leghosszabb barlangrendszere

Mammoth Cave
A Mammoth Cave hivatalosan így már 676 kilométeres
Vágólapra másolva!
A világ leghosszabb ismert barlangrendszere új rekordot döntött. A szakemberek órákon át gyalogoltak a Kentucky állambeli Mammoth Cave Nemzeti Park átjáróiban és az eddig vélthez képest további 13 kilométert térképeztek fel.
Vágólapra másolva!

A Mammoth-barlang folyosói 676 kilométer hosszúak a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) szerint, ami nagyjából megfelel a Budapest és az olaszországi Velence közti távolságnak. A barlangrendszer pontos feltérképezése azonban nehéz feladatnak minősült, amelyet a Kentucky-i székhelyű nonprofit csoport, a Cave Research Foundation (CRF) önkéntesei és helyi csoportok, köztük a Közép-Kentucky-i Karst Koalíció tagjai végeztek.

– mondta Karen Willmes, a CRF keleti műveleti vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Az utazás után a térképészek a barlangi kirándulás során összegyűjtött adatokat térképpé alakítják.

A Mammoth Cave hivatalosan így már 676 kilométeres Forrás: Mammoth Cave National Park

Nem ez az első alkalom, hogy a Mammoth Cave-ről kiderült, hogy a véltnél hosszabb: a barlangrendszer

1969-ben került a rekordok könyvébe, mint a világ a leghosszabb ismert barlangja a maga összesen 105 kilométernyi, addig dokumentált átjáróval.

Egy 1972-es felmérés után a barlangászok felfedezték a kapcsolatot a Mammoth Cave és a Flint Ridge között, így a Mammoth Cave összes ismert távolsága 232 kilométerre nőtt.

A CRF azóta újabb felmérésekkel növelte a kilométereket a barlangrendszerben; felfedezték többek között az olyan, kisebb barlangokkal való összeköttetést, mint például a Proctor Cave, a Roppel Cave és a Morrison Cave.

A Mammoth Cave a szakemberek szerint egy hatalmas labirintus, amely a mészkő eróziójával alakult ki. Ez a jelenség tudományosan karszt topográfia néven ismert, amely más oldható kőzetekben, például márványban és gipszben is megfigyelhető.

A barlangrendszert a világörökség részévé nyilvánították és évente több mint 2 millió ember keresi fel, amely 130 vadon élő állatfajnak ad otthont, ezek közül 14 csak barlangokban fordul elő. Utóbbiak közé tartozik például Typhlichthys subterraneus, amely szó szerinti fordításban egy szem nélküli déli barlanghal.