Három év alatt harminc százalékkal csökkent Ausztrália koalapopulációja az Ausztrál Koala Alapítvány (AKF) környezetvédelmi szervezet közlése szerint.

A jelentés adatai szerint az egyedszám a 2018-as 82 170-ről 2021-ben 32 065-re csökkent. Új-Dél-Wales államban tapasztalható a legnagyobb, 41 százalékos visszaesés 2018 óta, amihez a 2019-2020-as erdőtüzek is jelentősen hozzájárultak.

Az AKF vezetője, Deborah Tabart szerint bár az erdőtüzek miatti élőhelyveszteség jelentős tényező, ez csak egy darabja a kirakósnak. "Drasztikus csökkenésnek vagyunk szemtanúi az aszályok, a hőhullámok és az állatok ivóvízhiánya miatt" - mondta.

A természeti hatásokon és a közvetett emberi hatásokon túl Tabart kiemelte az emberi tevékenység közvetlen hatásait is. "A földterületek irtása halálos a koalapopulációk számára. Az elmúlt évek során hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal" - fejtette ki.

IllusztrációForrás: Origo

A koalapopulációk nagyságát először értékelték választókerületenként, és arra jutottak, hogy a koalák a 128 választókerületből 47-ben haltak ki, holott ezek egykor támogatták a populációk védelmét.

Az AKF arra biztatja az ausztrál embereket, hogy forduljanak a helyi képviselőkhöz és követeljenek nagyobb védelmet az állatoknak a Koala Protection Act (koalavédelmi törvény) keretében, amely hatályba lépése esetén az Ausztrália történelmében valaha elért legnagyobb védelmi szintet biztosíthatja az állatfajnak.

 (MTI/Hszinhua/dpa)