Ismeretlen mélytengeri szörny ragadta el a féltonnás aligátort

Aligátor (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy kísérlet során a Louisianai Állami Egyetem kutatói azt próbálták kideríteni, milyen lények élnek az óceán legmélyebb térségeiben. Ennek céljából három aligátortetemet eresztettek le az óceánfenékre, majd várták, mi történik. Egyszerre meglepő és ijesztő, amit megfigyeltek.
Vágólapra másolva!

– mutatta be a kísérletet a Daily Star magazinnak Clifton Nunnally, az egyetem munkatársa.

Az első aligátor tetemét kevesebb mint egy nap leforgása alatt eltüntették a mélytenger dögevői. A második aligátortetem kicsit tovább bírta, ám 51 nap elteltével ennek is csak a lecsupaszított csontjait sikerült felszínre hozni. A húst valószínűleg az Osedax családba tartozó féregfaj rágta le a testről.

A harmadik aligátor sorsa jelentette a legnagyobb meglepetést a kutatók számára: a féltonnás súlyt is meghaladó tetemet egy hatalmas testű lény ragadhatta el.

Az ismeretlen élőlény olyan roppant nagy erőt képviselt, hogy az aligátor rögzítéséhez használt súlyt is 10 méterrel távolabb találták meg.

Aligátor (illusztráció) Forrás: Afp

Egyelőre nem tudni, mi lehetett a hüllőt elragadó bestia, a szakértők cápára vagy óriáskalmárra tippelnek. Az viszont biztos, hogy bármilyen állatról is legyen szó, az elkövető fajának egy szokatlanul méretes példánya lehetett.