Mobiltelefonnal legyőzhető a pókiszony: olyan okostelefonos applikációt fejlesztettek a Bázeli Egyetem tudósai, amely játékos módon szabadítja meg az érintetteket az ízeltlábúaktól való félelmeiktől.

Igen elterjedt fóbia a pókoktól való iszony

Az alkalmazás két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy -undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt - írta a kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

Különféle fóbiákat az emberek 3-15 százaléka él meg az élete során a tanulmány szerint.

A pókoktól való kifejezett félelem az úgynevezett arachnofóbia.

A pókiszony, illetve az ízeltlábúaktól való beteges rettegés sokakat érintő betegségForrás: Biosphoto/Adam Fletcher

Az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások pedig aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek, és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra. Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget. A phobys nevű applikáció viszont nagy segítséget jelenthet számukra.

Jelentősen csökkent a kísérleti alanyok félelme

Az applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre.

Egy góliát madárpók (Theraphosa blondi) fotója. A pókfóbiában szenvedők akár egy ártalmatlan kaszáspóktól is megrémülnekForrás: Tarantula.ru

"Azok számára, akik félnek a pókoktól, könnyebb egy virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival" - magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A fejlesztők egy játékhoz hasonlóan építették fel az applikációt.

Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn.

Az új applikáció az okostelefonokra tölthető leForrás: Shutterstock

A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt. Felük két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt. Kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

(Forrás: MTI/dpa)