Először vizsgálták meg a Barhout, a jemeni "pokoli kút" fenekét: a 112 méter mély üregben a kutatók kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak - a legendák ellenére természetfeletti jelenségekre viszont nem.

Nyolc barlangkutató ereszkedett le kötélen az üregbe az elmúlt héten. A csapat víz-, kőzet- és talajmintát, valamint állati maradványokat gyűjtött. Ezek vizsgálatának eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák - mondta el Mohammed al-Kindi geológus, az aacheni RWTH műszaki egyetemmel együttműködő maszkati Német Műszaki Egyetem kutatója, aki maga is járt az üregben.

Az expedíció felvételein különböző barlangképződmények, például szürke és világoszöld barlangi gyöngyök láthatók, amelyek a lecsöppenő víz által alakulnak ki. A Barhout-kút Jemen nyugati részén, az al-Mahra tartomány sivatagjában található. A 30 méter átmérőjű üreg körül évszázadok alatt számtalan mítosz alakult ki.

A legenda szerint a pokoli kút dzsinnek börtöne, a régió számos lakója szerint a hely szerencsétlenséget hoz.

A "pokoli kút" madártávlatbólForrás: AFP/-

Geológusok szerint a "kút" több millió éves lehet. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak kutatók, akik akkor "különös dolgokról" és "sajátos szagokról" számoltak be.

Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban rossz szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz" - nyilatkozta a mostani expedíció után al-Kindi.

Jemenben hét éve polgárháború dúl. Emberek tízezreit ölték meg, több millió lakos menekülni kényszerült. Az ENSZ szerint a jemeni helyzet a világ legrosszabb humanitárius válsága.