Az Egészségügyi Világszervezet alacsonyabb légszennyezési limitekre szólít fel

szmog
Magyarország levegője is rendkívül szennyezett.
Vágólapra másolva!
Több millió haláleset elkerülhető lenne, ha a világ szigorúbb légszennyezési limiteket alkalmazna, tette közzé az Egészségügyi Világszervezet szeptember 22-én.
Vágólapra másolva!

Az irányelvek sokkal alacsonyabb napi és éves kitettségi szintet kívánnak az autókból, erőművekből és más forrásoktól származó hat szennyező anyagot illetően, a 16 éve első jelentős ajánlás átalakításban. A szigorúbb határértékek oka, hogy növekszik a kutatások száma, melyek azt mutatják, hogy még az alacsony szintű szennyezésnek is egészségügyi hatása van.

„Még erősebb bizonyítékaink vannak, mint valaha, a légszennyezésnek egészségre gyakorolt hatásáról."- mondja Maria Neira az Egészségügyi Világszervezet közegészségügyi, környezetvédelmi és egészség meghatározó részlegének igazgatója.

Stephen Holgate az angliai Southampton Egyetem orvos professzora azt mondja, a populáció alapú tanulmányok megmutatják, hogy nincs biztonságos légszennyezési szint.

A WHO minőségi útmutatása legálisan nem kötelező, de hat a kormányokra s a tiszta levegőért kampányolók egyre inkább kérik a szigorúbb intézkedéseket. Az új adatok szerint főleg az autókban és iparban felhasznált fosszilis üzemanyagokból származó apró szemcséjű részecskéknek való kitettséget a felére, 2.5 PM-re csökkentették. A dízel járművekből származó toxikus gáz, a nitrogén-dioxid éves kitettségét pedig 75 %-kal csökkentették.

Magyarország levegője is rendkívül szennyezett. Forrás: http://greenfo.hu/hir/minden-budapesti-lakos-passziv-dohanyos-lenne/

A WHO szerint a légszennyezés jelenleg a világ legnagyobb környezeti fenyegetése az egészségre, 7 millió idő előtti halált okozva, bár bizonyos becslések ennél is magasabbak.

A WHO kiszámolta, hogy ha a világ a 2.5 PM-et tartaná és más intézkedéseket nem veszünk figyelembe, csak ezáltal 80 %-kal csökkenne a halálesetek száma, 3.3 millió emberrel kevesebb halna meg évente. A szakértők azt mondják, hogy az új limitek összhangban állnak a szennyezett levegőnek való kitettség egészségre gyakorolt hatásaival. „Ez igazán szignifikáns fejlődés, de visszatükrözi a szakirodalom aktuális álláspontját" – mondja Jonathan Grigg, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója.

Globálisan a világ populációjának 91 %-a él olyan területen, amelyek túllépik a régi limiteket. Ázsiában különösen magas a légszennyezéssel összefüggő halálozás a kínai és indiai városokban, ahol a legnagyobb mértékű az apró szemcséjű részecske szennyezettség.

A légszennyezés ilyen nagymértékű csökkentésének nehézsége miatt a WHO publikált egy átmeneti könnyebben tartható verziót is.

(Forrás: New Scientst)