Ez egy speciális étrend, az úgynevezett MIND diéta, amely a mediterrán étrenden és a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) alapelvein alapul. A MIND a „Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay" rövidítése, amit a Rush Egyetem táplálkozási epidemiológus csapata fejlesztett ki és lehetséges előnyeit már egy 2015-ös tanulmány is bizonyította. A mind-diéta nevét az angol elmét jelentő szóról kapta.
Azóta több kutató és a nagyközönség is nagyobb hangsúlyt helyezett erre az étrendi megközelítésre, ami a rettegett Alzheimer-kórral szemben is részleges védelmet biztosít.
A Journal of Alzheimer's Disease tudományos szaklapban publikált tanulmány rámutat, hogy a MIND diéta a minél természetesebb ételekre fókuszál: ez az étrend gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, diófélékben, hüvelyesekben (bab, lencse, borsó, csicseriborsó) és olívaolajban.
Szigorúan korlátozza a feldolgozott ételeket, a cukrot és a vörös húst.
Most az Illinois-i Rush Egyetem ugyanazon csapatának tanulmánya megerősítette, hogy a MIND diétát követő, a kutatásukba bevont önkéntesek jobb kognitív funkciókkal rendelkeztek, függetlenül az amiloid plakkoktól vagy neurofibrilláris kötegektől.
Az életük során nem alakul ki klinikai demencia
– mondta Klodian Dhana, a Rush Medical College geriátriai egészségkutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Egyesek képesek fenntartani a kognitív funkciókat annak ellenére, hogy ezek a patológiák az agyban felhalmozódnak, ám a tanulmányunk azt sugallja, hogy a MIND étrend jobb kognitív funkciókkal jár, függetlenül az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó agyi patológiáktól.
A kutatók összesen 569 résztvevő adatait elemezték, akik 1997-ben hunytak el egy korábban megkezdett, hosszú távú vizsgálat során. A résztvevők mindegyike beleegyezett abba, hogy a szakemberek évente klinikai értékeléseket, valamint a halál után boncolást végezzenek. Egy-egy kérdőívet is kitöltöttek a táplálkozásukkal kapcsolatban.
Végül a kapott eredmények megerősítették, hogy a magasabb MIND diéta pontszám kapcsolódik a halál előtti jobb kognitív működéshez.
A tudósok azonban tudják, hogy tanulmányuknak vannak bizonyos korlátai. Az étrendről a résztvevők ugyanis saját maguk számoltak be, ami pontatlan lehet egy általános populációt vizsgálva, nem is beszélve a kognitív hanyatlásról.
Kiemelték azonban, hogy egy ilyen, hosszútávú, nagy tanulmány azt biztosan mutatja, hogy érdemes tovább vizsgálni ezt az étrendi megközelítést. Ráadásul valószínűleg minden szempontból hasznos, ha több zöldséget és egyéb teljes értékű ételeket fogyasztunk.