A lepke, ami hernyók nedvét issza, hogy megerősítse a feromonjait

pompás királylepke
Pompás királylepke (Danaus plexippus)
Vágólapra másolva!
Indonéziában megfigyelték a pompás királylepkéket, miközben azok nem a tudomány által megismert módon táplálkoztak. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a rovarok viselkedésének összetettsége ma már olyan határterületnek számít, amelyet alig fedeztünk fel. A pillangók pedig, mint feltűnő és karizmatikus lények, egyre nagyobb figyelmet kapnak. Nem véletlenül.
Vágólapra másolva!

A kifejlett pillangók általában nektárral táplálkoznak, bár vannak kivételek. A nagy színjátszólepke hímek például leginkább délelőtt és késő délután aktívak, amikor időnként a nedves földön iszapos tócsákból szívogatnak vagy elhullott állatok tetemén táplálkozik.

A pompás királylepkék viszont nem véletlenül nyerték el az egyik legkülönlegesebb életmódú faj címet az állatvilágban.

Az indonéziai Észak-Sulawesiben kutató tudósok ugyanis felfedezték, hogy ezek a rovarok gyakran táplálkoznak még élő, elpusztult és haldokló hernyókkal. A kérdés már csak az, hogy miért.

A nőstényekre vágyó hímek szeretnének minél vonzóbbá válni, amihez feromonokat állítanak elő.

Épp ezért egészítik ki étrendjüket valamiféle „tuningszerrel". Ezeket általában növényekből nyerik, ám a pompás királylepkéknél megfigyelték, hogy előszeretettel sértik fel a hernyók testét, hogy láthatóan felszívják a nedveiket.

Pompás királylepke (Danaus plexippus) Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Yi-Kai Tea, a Sydney-i Egyetem munkatársa a The Guardian online portálnak, aki ezt a korábban soha nem jelentett viselkedést megfigyelte a kollégáival.

Hozzátette: még furcsább az a tény, hogy ezek a pillangók a saját utódaikhoz hasonlító hernyókkal táplálkoznak. De nem, nem a saját fajukból valókkal, hanem a saját alcsaládjukból származókkal. Mint minden tudományos felfedezés,

ez a „kleptofarmakofágia" (kémiai tolvajlás) újabb kérdéseket vet fel a tudomány számára.

A karcolgatás valóban megöli a hernyókat, vagy a tetemek már eleve elpusztultak? És vajon miért csak rokon fajok hernyóiban találják meg a számukra szükséges vegyi anyagokat? A válaszokat a tudósok még keresik.