Húszéves mélypontra süllyedt szeptemberben az erdőirtást célzó tüzek száma az Amazonas brazíliai térségében - derült ki a brazil országos űrkutatási intézet adataiból.

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén a perzseléses erdőirtás szempontjából, de idén alig több mint fele annyi tüzet jegyeztek föl, mint 2020-ban. Miközben ez egyértelműen pozitív fejlemény, szakértők figyelmeztettek arra, hogy meg kell várni a következő néhány hónap adatait, hogy látszódjon, hogy valóban tartós folyamatról van-e szó.Jair Bolsonaro brazil elnök 2018-as hivatalba lépése óta számos olyan intézkedést hozott, amely gyakran figyelmen kívül hagyta a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontokat az Amazonas térségben. A közelmúltban azonban gyekezett nagyobb elkötelezettséget mutatni a térség védelme iránt.

A szándékos erdőirtás mostanra jelentős károkat okozott az Amazonas térségébenForrás: AFP/Carl De Souza

Megfigyelők szerint ugyanakkor a szeptemberi kedvező adatból még nem lehet messzemenő következtetést levonni.

Érdemes megvárni legalább az év végét, mielőtt kijelentjük, hogy az erdőirtásokkal szemben tett, határozottabb fellépéseknek köszönhetően ezek a tendenciák maradnak, és ennek eredménye látszik az adatokban– mondta Márcio Astrini, a non-profit környezetvédő csoportokat összefogó Climate Observatory hálózat vezetője.

(MTI/AP)