Nem várt dolgot találtak ennek az ősi lajhárnak az étrendjében

Mylodon darwinii, őslajhár
A Mylodon darwinii művészi rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Az utolsó jégkorszakban élt óriási lajhár nem követte a vegetáriánus étrendet úgy, mint a ma élő rokonai. Sőt, úgy tűnik, hog ez az ősi állat ehelyett kifejezetten élvezte a húsos fogásokat. Egy most publikált tanulmányban a kutatók a megkövesedett szőrmintákban találták meg étrendjének árulkodó jeleit.
Vágólapra másolva!

A közel háromméteres és 1000-2000 kilogrammos Mylodon darwinii, a megafauna legtöbb más óriásemlősével együtt 10-12 ezer évvel ezelőtt kipusztult. A tudósok eddig azt feltételezték, hogy csak növényekkel táplálkozott. Ám a földön élő ősállat szőrében fellelhető kémiai aláírások összehasonlítása a más kihalt, illetve élő lajhár- és hangyafajok étrendjével most mást sugall a kutatóknak.

– mondta Julia Tejada a francia Montpellier Egyetem paleontológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Más vendégízületesekkel, például a hangyászokkal és a tatukkal együtt ezek a lajhárok a dél-amerikai ökoszisztémák jelentős részét képezték az elmúlt 34 millió évben.

A Mylodon darwinii művészi rekonstrukciója Forrás: Jorge Blanco

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány abból indult ki, hogy a ma élő lajhárok mind a hat faja növényevő, ezért sokáig azt hitték, hogy a Charles Darwinról 1832-ben elnevezett M. darwinii szintén növénykedvelő növényevő.

Fogai, állkapcsa, nagy előbele és az ürülékének elemzése mind arra utalt, hogy az állat nem volt aktív ragadozó.

Az új kutatás azonban megcáfolta a korábbi elméletet, amely arra a következtetésre jutott, hogy az egykor Amerika jéggel borított vidékein kóborló M. darwinii sokszor vette fel a húst is az étrendjébe, gyakran elhullott állatokkal táplálkozott, vagy akár egy opportunista mindenevő is lehetett, amely húsokat vagy más állati fehérjéket is fogyasztott, amikor ahhoz hozzájutott.

– mutatott rá Tejada. – Most azonban erős bizonyítékokat találtunk arra, amelyek ellentmondanak annak a régóta fennálló feltételezésnek, hogy minden lajhár növényevő.

Az eredmények tükrében a szakemberek most újragondolják, hogy vajon hol foglalhat helyet az M. darwinii a táplálékláncban és átértékelik azoknak az ősi emlős közösségeknek a ökológiai szerkezetét, amelyek több millió évvel ezelőtt Dél-Amerikában, még mielőtt a legtöbb megafauna kihalt volna.