Ez a korai halászati technológia egyik legnagyobb gyűjteménye

horog, horgász
A csapat tizenkilenc csontból készült horog alakját és maradványait elemezte
Vágólapra másolva!
A Közel-Keleten élő emberek összetett halászati eszközöket és technikákat alkalmaztak 12 ezer évvel ezelőtt. Legalábbis ez derül ki egy most publikált tanulmányból, amelyet Antonella Pedergnana, a Mainz-i Régészeti Kutatóközpont és Múzeum az Emberi Viselkedési Múzeumból publikált.
Vágólapra másolva!

A halak régóta fontos részét képezik az emberi étrendnek, ám a táplálék megszerzéséhez használt technológia történetének tanulmányozása kihívást jelent a kutatók számára. Ennek oka részben annak köszönhető, mert a korai halászfelszerelések olyan, bomlandó anyagokból készültek, mint például fa vagy növényi szálak.

A PLOS One tudományos szaklapban publikált tanulmányban Antonella Pedergnana és munkatársai horgászhorgok és kövek gyűjteményét vizsgálták meg, amelyek az észak-izraeli Jordán-folyó Dureijat régészeti lelőhelyéről származnak, és legalább 12 ezer évesek.

A csapat tizenkilenc csontból készült horog alakját és maradványait elemezte, valamint hat barázdált kavicsot, amelyeket valószínűleg zsinór süllyesztőként használtak.

Úgy tűnik, hogy ez a korai halászati technológia egyik legnagyobb gyűjteménye.

A csapat tizenkilenc csontból készült horog alakját és maradványait elemezte Forrás: Emanuela Cristiani

A szakemberek szerint a horgokon és köveken található növényi rostmaradványok a horgászzsinór használatát jelzik. A horgok sokféle formája, beleértve a szögek többféle elrendezését és a horoghoz való rögzítésének számos módját, tükrözi azok használatát a különféle halak fogásában.

Egyes horgok kanyarulatán a hornyolt vonalak és a rostmaradványok a mesterséges csalik használatát jelzik.

A most közzétett tanulmány az összetett halászati technológia legkorábbi bizonyítékait azonosítja. A HeritageDaily online tudományos portál szerint a csalik használata és a horgok széles választéka arra utal, hogy 12 ezer évvel ezelőtt az emberek nemcsak sokféle halra horgásztak, hanem azt is jelenti, hogy mély ismeretekkel rendelkeznek a halak viselkedéséről és ökológiájáról.

Ezek az újítások egybeesnek az emberi létfenntartás evolúciójának szélesebb mintáival, amelyek a mezőgazdaságra való átállás kezdetét jelzik a világ ezen régiójában.

A tudósok szerint a leletek rávilágítanak a vízi erőforrások fontosságára és a neolitikus életmód megjelenésére.