A megújuló energiaforrások víz alatti kábelei magukhoz vonzzák a nagy tarisznyarákokat, és veszélyes biológiai változásokat idéznek elő a szervezetükben - állapította meg egy skóciai tudományos kutatás.

A megújuló energiaforrásokhoz használt kábelek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, amely vonzza a rákokat, és hatására mozdulatlanná válnak.

A skót határvidéken található St. Abbs tengeri kutatóállomás laboratóriumában mintegy 60 tarisznyarákot vizsgáltak meg. A kutatók szerint a magas elektromágneses szint miatt a rákok sejtjeiben változás következett be, és ez a vérsejteket is érintette.

Mint Alastair Lyndon, a Heriot-Watt Egyetem munkatársa elmondta: "A víz alatti kábelek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Ha ez 500 mikrotesla nagyságú vagy annál nagyobb - egy hűtőmágnes erejének öt százaléka -, a rákok szemlátomást vonzódnak hozzá, és mozdulatlanná merevednek". Hozzátette, hogy ez önmagában nem lenne probléma, de ha a rákok nem mozognak, akkor nem keresnek táplálékot vagy nem keresnek párt.

Az aktivitási szint változása a cukorkoncentráció módosulásához is vezet: több cukrot tárolnak és kevesebb laktátot termelnek, akárcsak az emberek" - magyarázta a tudós.

Forrás: AFP/Paul J.Richards

Kevin Scott, a St. Abbs tengeri állomás munkatársa azt is hangsúlyozta, hogy a magasabb szintű elektromágneses mező megváltoztatta a rákok testében lévő vérsejtek számát, ennek következtében a rákok fogékonyabbak lettek a bakteriális fertőzésekre is.

A kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy a faj viselkedésének megváltozása hatással lehet a halászatra is.

Skócia partjainál számos tengeri szélerőműparkot telepítettek már, amelyek kiterjedt víz alatti kábelezést igényelnek, de a kutatók szerint biztosítani kell, hogy ezek ne károsítsák Skócia tarisznyarák-populációját.

Lyndon arra is rámutatott, hogy ha a hím tarisznyarákok, amelyek rendesen Skócia keleti partvidékén vándorolnak észak felé, a kábelek miatt a helyükön maradnak, ez azt jelenti, hogy a déli partvidéken felszaporodnak, viszont kevés lesz belőlük északkeleten és a szigeteken, ami veszélyezteti a helyi halászok megélhetését és a helyi gazdaságot.

Szerinte az egyik megoldás az lenne, ha a kábeleket a tengerfenékbe temetnék, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez drága lehet, és a karbantartást is megnehezíti.

A tanulmány a Journal of Marine Science and Engineering című folyóirat friss számában jelent meg.