Kedden megérkezett a James Webb űrteleszkóp (JWST) Francia Guyanába, ahonnan december 18-án bocsátják fel az űrbe - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az európai űrkutatási hivatal (ESA).

A JWST, amely a valaha az űrbe felbocsátott legnagyobb és legerősebb űreszköz lesz, biztonságban érkezett meg a Kourouban található űrrepülőtérre, ahová 16 napos, több mint 2400 kilométeres tengeri út után futott be Kaliforniából - írták a közös közleményben.

A több mint 10,5 méter magas és összecsukott állapotban majdnem 4,5 méter széles teleszkópot egy 30 méter hosszú konténerben szállították, amely a kiegészítő berendezésekkel együtt több mint 70 tonnát nyom - számolt be róla az ESA.

A James Webb űrtávcső tükreForrás: NASA

Az űrteleszkópot a kouroui európai űrközpontban két hónap alatt készítik fel a december 18-ra tervezett fellövésre. A JWST az európai Ariane-5 rakéta fedélzetén hagyja majd el a Földet.

A JWST az 1990-ben munkába állt Hubble-űrteleszkóp utódja, az Egyesült Államokban épült a NASA irányításával. Az ESA és a kanadai űrkutatási hivatal (CSA) műszereivel is felszerelték. Eredetileg a 2000-es években tervezték fellövését, de többször is el kellett halasztani.

A NASA első igazgatójáról elnevezett űrteleszkóp, amelynek munkába állását már nagyon várják a világ csillagászai, Nap körüli pályán kering majd, 1,5 millió kilométerre a Földtől. Az űrteleszkóp infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, amely több mint 30 éve a Földtől mintegy 600 km-es magasságban működik.