Sikeres űrutazást tett szerdán William Shatner kanadai színész a Blue Origin űripari cég New Shepard nevű űrhajójával. Shatner ezzel új rekordot is beállított, mivel ő lett a legidősebb űrrepülésen részt vett ember.

Kilencven éves korában jutott el a kozmoszba

A 90 éves Shatner, akit sokan a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat Kirk kapitányaként ismernek, először járt az űrben a való életben, és ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

William Shatner ( a képen középen jobbra) és Leonard Nimoy. William Shatner a híres sci-fi sorozat, a Star Trek Kirk kapitánya sikeres űrutazást tett, 90 éves korábanForrás: CBS

A mintegy 18 méter magas, teljesen automata New Shephard űrhajót a texasi Van Horntól 30 kilométerre lévő kilövőállomásról indították útnak négytagú legénységgel. A repülés alig több mint 10 percig tartott, a kapszula ejtőernyők segítségével tért vissza a texasi sivatagba.

Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója a New Shepard indítóállványa előttForrás: AFP/Ho

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jutott fel,

így átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat. Az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot.

A heves szél akadályozta meg a hétfői startot

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott. Az utazást eredetileg hétfőre tervezték, a heves szél miatt azonban két nappal elhalasztották a fellövést.

A Blue Origin program űrhajójának kísérleti fellövéseForrás: Blue Origin

Jeff Bezos milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin turistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.

(Forrás: MTI/Reuters)