Útnak indult helyi idő szerint szombaton a Tienkung (Égi Palota) kínai űrállomásra a Csiucsüan kilövőállomásról egy Sencsou-13-as űrhajó, fedélzetén három asztronautával, akik a tervek szerint fél évig vesznek részt az állomás építésében.

Első alkalommal lesz női asztronauta a kínai űrállomáson

Az űrhajót Kína északi részén, a Góbi sivatagban található Csiucsüanról indították útnak, helyi idő szerint szombaton, éjfél után nem sokkal (0 óra 23 perckor). A Larga Marcha 2F nevű hordozórakéta által felbocsátott Sencsou-13-on az 55 éves Csaj Cse-kang, a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 éves Vang Ja-ping foglal helyet.

Je Kuang-fu, Csaj Cse-kang és Vang Ja-ping kínai űrhajósok (b-j) integetnek, mielőtt beszállnak a Sencsou-13 űrhajóba az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban, a Gobi-sivatagban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontbanForrás: MTI/EPA/Featurechina/Liu Huaj-Jü

Utóbbi személyében először érkezik női asztronauta a Tienkungra.
A bázis forrásai szerint a Sencsou-13 előreláthatólag szombat reggel 7 órakor érkezik meg az állomásra.

Jövő év végére fejezik be az űrállomás teljes felépítését

A mostani a negyedik űrhajó, amely a Tienkungra érkezik, és a második, amely legénységgel a fedélzetén, miután Kína júniusban felbocsátott egy Sencsou-12-es űrhajót, fedélzetén három asztronautával, akik szeptemberben visszatértek.

Felbocsátják a Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával összekapcsolt Sencsou-13 űrhajót három kínai űrhajóssal a fedélzeténForrás: MTI/AP/Hszinhua/Li Kang

Amennyiben nem merülnek fel problémák, a mostani lesz a legtöbb idő, amelyet kínai asztronauták a világűrben töltenek.
Az űrállomás építését a tervek szerint 2022 végére fejezik be.

(Forrás: MTI/EFE)