A tengeri madarak több mint felének szervezetében talált műanyag kémiai alkotóelemeket egy nemzetközi kutatócsoport.

Japán és hat másik ország 18 egyeteme és kutatóintézete vizsgálta a világ 16 különböző helyszínén 32 tengeri madárfaj 145 egyedénél a farcsíkmirigy-váladékát. 76 egyednél, tehát a vizsgált példányok 52 százalékánál találták meg a műanyagok különböző adalékanyagait. A tudósok eredményeikről az Environmental Monitoring and Contaminants Research című tudományos lapban számoltak be.

A madarakban talált adalékanyagok között volt két égésgátló és hat stabilizátor, amelyek azt akadályozzák meg, hogy az ultraibolya-sugárzás károsítsa a műanyagot. Ilyen adalékanyagokat találtak csíkos vészmadárban (Calonectris leucomelas) a japán Niigata prefektúrához tartozó Awashima-szigeten, törpealkában (Aethia pusilla) a Bering-tengeren lévő St. Lawrence-szigeten és kék viharmadárban (Halobaena caerulea) a dél-afrikai Marion-szigeten.

Forrás: Wikimedia Commons

Kemikáliákat találtak szamárpingvinben (Pygoscelis papua) is az Indiai-óceán déli részén lévő Kerguelen-szigeteken. Az UV328 nevű UV-stabilizátort megtalálták többek között a Galápagos-szigeteken is.

Műanyagot is észleltek egyes madarakban, például a hawaii viharmadár (Pterodroma sandwichensis) és a Nyugat-Ausztráliában élő piroslábú vészmadár (Ardenna carneipes) gyomrában. Mindkét esetben nagy koncentrációban találtak adalékanyagokat is az állatok szervezetében.

A szakértők becslései szerint a madarak 30 százaléka a műanyag közvetlen elfogyasztásával halmozta fel szervezetében a vegyi anyagokat, míg a többiek vélhetően táplálékukkal együtt, közvetve vették magukhoz őket.

A világ tengeri madarai egyre nagyobb mértékben nyelnek műanyagot. Sürgősen át kell állni sokkal kevésbé mérgező adalékokra, amelyek nem halmozódnak fel az élő szervezetben" - mondta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

(MTI/Kyodo)