Új meteorraj jelenik meg a déli félteke égboltján

meteorzápor
Egy meteorzápor az Aquila konstelláció (Sas csillagkép) régiójában.
Vágólapra másolva!
Csillagászok egy teljesen új meteorrajt fedeztek fel a déli félteke éjszakai égboltján. A száguldó hullócsillagok zápora akkor bukkant fel, amikor a Föld keresztülhaladt az űrben a 15P/ Finlay üstökös által szétszórt poros anyag folyamon. Az "égi műsort" – amelyet a csillagászok Arid meteorzápornak neveztek el, mivel az Ara csillagkép felől szóródó rajként jelent meg – bepillantást nyújt a kutatóknak az üstökös összetételébe.
Vágólapra másolva!

A tudósok rutinszerűen figyelik meg a 15P/Finlay üstököst, amióta 1886-ban felfedezték. Az utóbbi években, számos független analízis jelezte, hogy a bolygónk 2021-ben keresztül fog suhanni az üstökös által hátra hagyott sűrű porfelhőkön, amit akkor vált le az üstökösről, amikor 1995-ben, 2008-ban és 2014-ben keresztülhaladt a belső Naprendszeren. Bár senki nem tudta biztosan, hogy meteorid-rajt is maga után hagy a 15P/ Finlay, bár az előrejelzések erre utaltak.

A 15P/ Finlay asztrofotója Forrás: Orion Telescopes/Randy Carter

Hogy ezt megtudják, megfigyelők Dél-Amerika szerte készenlétben álltak amint a várt aktivitás idején szeptember vége felé és október elején. Néhány kutató még kisebb meteorkamerákkal felszerelt megfigyelő csoporto is felállított Chile fényszennyeződéstől mentes helyszínein.

A tény, hogy sok csoport képes volt sikeresen megfigyelni a felvillanó meteorokat az előre jelzett időben, izgalommal töltötte el a csillagászokat „Húsz éve dolgozom ezen a témán, ez az első, hogy egy új meteorzápor születését látta." – mondja Jérémie Vauballion a L'Observatoire de Paris, a Párizsi Obszervatórium kutatója, aki az egyik tudós, aki előrejelzéseket tett a várható meteor aktivitásról.

A kutatók még nem számolták ki, vajon az Aridok meg fognak-e jelenni újra a jövőben, de a 2021-es esemény értékes adatokat nyújt ehhez a csillagászoknak.

Egy meteorzápor az Aquila konstelláció (Sas csillagkép) régiójában. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2293968-arid-meteor-shower-makes-new-appearance-in-southern-hemisphere-skies/

Ye Quanzhi, a Maryland Egyetem csillagásza, aki szintén modellezte a 15P/Finlay üstökösből származó porfolyamot, összehasonlította az adatokat a mintát hozó missziók anyagaival. „Az üstökösök por és jég laza kollekciói, tehát tanulmányozván a meteoritokat amint belépnek a Föld atmoszférájába, tanulunk valamit az üstökösök építőkockáiról is" – mondja Quanzhi.

Ye különösen az üstökös által hátra hagyott porszemek méreteloszlását akarja vizsgálni. Ez lényegében annak mérése, hogy mennyi nagy részecske van a kicsikhez képest és ez úgy is megbecsülhető, hogy összehasonlítják az Arid-raj meteorzápora alatt érzékelt ragyogó illetve halvány meteorok mennyiségét.

„ A por méreteloszlását viszonylag könnyű megmérni,és ez segít annak megértésében, hogy , hogy az ústökös apró porszemei hogyan tapadnak össze." – mondja Ye.

(Forrás: New Scientist)