Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag

műanyag szemét
A tengerbe került műanyag hulladék legnagyobb része a parti övben halmozódik fel
Vágólapra másolva!
Az ausztrál strandokon talált szemét több mint 80 százalékát műanyag hulladék teszi ki - mutatott rá egy tanulmány, amely a déli félteke egyik legnagyobb tengerihulladék-adatbázisának elemzésén alapult.
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer szervezet és 150 ezer önkéntes szemétszedő vett részt abban a nagyszabású projektben, amelyben közel 20 millió darab eldobott műanyagot, üveget, gumit, fémet és papírt gyűjtöttek össze és vizsgáltak át az ausztrál tengerpartokon.

A Tangaroa Blue Foundation (TBF) környezetvédelmi szervezet, amely a tengeri szemét összegyűjtését tűzte ki célul, 2004-ben kezdte meg a hatalmas szemétadatbázis létrehozását. Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) Tengeri Tudományos és Innovációs Központjának kutatói a TBF-fel együttműködve elemezték az adatbázis egy évtized alatt összegyűlt adatait, hogy országos térképet készítsenek a tengeri hulladékok elhelyezkedéséről.

Illusztráció Forrás: Kevin O'Brien, PMDP

A Science of the Total Environment című folyóiratban közzétett megállapításaik szerint a hulladék csaknem fele általános forrásból származó szemét, míg 7 százalékát a tengerbe dobott, partra sodródó szemét teszi ki.

A kutatók kiemelték, hogy nagyon nagy mennyiségű műanyagtörmelék halmozódik fel a partokon, és ennek mintegy 42 százalékát nem is lehetett visszavezetni a forrásához, mivel már olyan apróra töredezett.

Heidi Tait, a TBF vezetője, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta: kutatásuk nyomán azt is követni lehet, hogy működnek-e a műanyaghulladék csökkentésére irányuló nemzetközi erőfeszítések. "Nagy céltudatosságra van szükség a tengeri hulladék csökkentését szolgáló változtatásokban, és meg is kell bizonyosodni arról, hogy valóban megoldjuk a problémát" - magyarázta Tait.

(MTI/Hszinhua)