Rejtélyes módon a földbe temették az Apostolok templomának maradványait, miután 747-ben egy földrengés elpusztította a Péter és András apostol szülőfalujában emelt nagyszabású bizánci épületet - adta hírül szerdán a Háárec című izraeli napilap honlapja.

Az apostolok emlékére emelték a templomot, Péter és András falujában

A nyári régészeti szezon végeztével izgalmas rejtélybe ütközött az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol falvát feltáró régészcsoport, amelyet az észak-izraeli Kinneret Főiskola kutatója, Mordechai Aviam, valamint a New York-i Nyack College tudósa, Steven Notley vezet.

Jézus és apostolaiForrás: Wikimedia Commons

Az észak-izraeli Kinneret tó északi partvidékénél 2016 óta folyó ásatásokon már korábban előkerült az ezer éve elfelejtett Apostolok temploma, melyet az ötödik század végén, a hatodik század elején építettek.

A templomot gazdag mozaikpadló  díszítette, alapterülete 16-szor 27 méter volt.

Ezen a nyáron a feltárások fényt derítettek arra, hogy az építményt 749-ben földrengés pusztította el, majd titokzatosan "eltemették".

Az angyal kivezeti Szent Pétert a börtönből, Giovanni Lanfranco festményén. Az Apostolok templomát a hagyomány szerint Péter és András tiszteletére emeltékForrás: Wkimedia Commons /Giovanni Lanfranco

A maradványokat földdel borították, majd a tetején egy méteres magasságban ma is álló falakat húztak fel pontosan az épület eredeti szerkezetének vonalán - tehát elhelyezkedésük nyilvánvalóan nem volt véletlen -, azonban ezen az új épületen nem találtak ajtókat, ezért nem lehetett bejutni a belsejébe sem.

Még nem fejtették meg a furcsa falak titkát

A régészek két elmélettel is szolgálnak a romok értelmezésére: az első, földhözragadtabb szerint a középkorban cukorgyárat építettek az elpusztult templom fölé, az iparosok egyszerűen figyelmen kívül hagyták a mozaikokat az alapok lefektetésénél, és az ajtó nélküli szerkezet talán ennek a gyárnak a raktárpincéje volt.

Az Apostolok templomának a 8. században eltemetett, és most feltárt romjai, madártávlatból nézveForrás: Haaretz

A másik, misztikusabb magyarázat szerint a templomot pusztulása után talán szándékosan, rituálisan eltemették, nyugalomba helyezték, akár egy halottat. Aviam úgy véli, a tisztelet jeleként tehették ezt a romokkal.A régészek egyelőre nem állapították meg a középkori falak korát, azt remélik, hogy a következő ásatási szezonban megértik e furcsa falak építésének titkát.

Feltárják a Jézus korabeli falut is

Emellett a közeli római kori, Jézus korabeli falu feltárását is tervezik, ahol további bizonyítékokat keresnek elméletük alátámasztására, miszerint ezen a helyen éltek Jézus apostolai, és ez az épület volt az emlékükre emelt templom.

Jézus az apostolok előtt átadja Szent Péternek a mennyország kulcsait a Sixtus- kápolna freskójánForrás: Wkimedia Commons / Pietro Perugino

A kutatók egyelőre nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy a színpompás, magas színvonalú bizánci mozaikkal díszített templom volt-e az Apostolok temploma,

de nem találtak más megfelelő épületet a szóba jöhető területen,

és helyzete éppen megfelel a 724-ben erre járó Willibald bajor püspök leírásának, miszerint Bétszaidában, Kapernaum és Chorazin/Kursi között látta az akkor még álló épületet.

(Forrás: MTI)