A fosszilis tüzelőanyagok globális kitermelési tervei kétszerese annak, amit biztonságosan elégethetünk

Buckskin szénbánya
A Buckskin szénbánya az Egyesült Államok Wyoming államában Gillette település közelében.
Vágólapra másolva!
A világ országai a Párizsi Klímaegyezmény legszigorúbb éghajlatváltozási célja által megengedett fosszilis tüzelőanyagok több mint kétszeresének kitermelését tervezik, állapította megy az Egyesült Nemzetek Szervezetének analízise.
Vágólapra másolva!

„ A kormányok továbbra is tervezik és támogatják a fosszilis üzemanyagok gyártását olyan szinten, ami mérhetetlenül meghaladja amit biztonságosan égethetünk." mondja Ploy Achakulwisut, a Production Gap jelentést alkotó Stockholm Environment Institute (SEI) kémikusa.

A produkciós rés a kormány tervek szerint az elkövetkező években kitermelendő szén, olaj és gáz mennyisége és az a közötti mennyiség közti eltérés, ami ahhoz szükséges, hogy elérjük a Párizsi Klímaegyezmény célját, azt, hogy 1.5 Celsius-fok, vagy jól a 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést.

2030-ban 240 %-kal több szén, durván 60 %-kal több olaj és kb. 70 %-kal több gáz lesz gyártva, mint ami az 1.5 Celsius-fokos célhoz megengedett. Összességében véve 110 %-kal több fosszilis üzemanyag lesz gyártva 2030-ban, mint amit az 1.5 Celsius-fokos cél megenged, és 45 %-kal több, mint ami a 2 Celsius-fokhoz kell. A rés nagyrészt marad ugyanaz a 2019-ben publikált jelentés első verziója óta, az UNEP (UN Environment Programme: Egyesült Nemzetek szervezete Környezeti Program) által október 19-én aktualizált jelentése szerint.

A Buckskin szénbánya az Egyesült Államok Wyoming államában Gillette település közelében. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2294159-global-fossil-fuel-extraction-plans-are-double-what-we-can-safely-burn/

A COVID-19 pandémia szignifikánsan nem változtatta meg a kormányok hozzáállását a fosszilis üzemanyag gyártáshoz.

2020 január óta a kormányok az államháztartásból közel 300 billió dollárt irányítottak a fosszilis üzemanyag projektekhez, többet mint amennyit a tiszta energiához, állapítja meg a jelentés.

„Nem látjuk a fenntartható fellendülést, amit kellene" – mondja Michael Lazarus a SEI tudósa.

A jelentés leírja 15 kormány terveit és projekcióit, beleértve Kínát, az Egyesült Államokat és Brazíliát is, amelyek együtt a fosszilis üzemanyag gyártás 77 %-át teszik ki. A szerzők megjegyzik, hogy az Egyesült Királyság kormánya megígérte, hogy kicsikar minden olaj- és gázcseppet, ami gazdaságos, és márciusban úgy döntött, hogy folytatja z új olaj és gáz engedélyek kibocsátását.

Azonban egyre erősödő nemzetközi mozgalom szorgalmazza a fosszilis tüzelőanyagok elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés létrehozását.

A legtöbb kormány klíma tervei a mai napig arra fókuszál, hogy csökkentse a szén kibocsátást, de anélkül, hogy limitálnák fosszilis üzemanyag gyártásukat.

Azonban van egy növekvő nemzetközi megmozdulás egy Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty létrehozására való törekvésre. Costa Rica és Dánia betiltotta a jövőbeli olaj és gáz gyártást és remélik, olyan országok szövetségét építik fel, amelyek követik őket.

„Ahogy az országok egyre inkább a nettó zéró emisszióra törekednek a század közepére, fel kell ismerniük, hogy a klíma célokhoz szükséges a fosszilis üzemanyag gyártás gyors csökkentése – mondja Mans Nilsson a SEI tudósa.

(Forrás: New Scientist)