Sokkolta a kutatókat a kedves állatok kegyetlen viselkedése

White-faced Capuchin (Cebus imitator), Lake Gatun, Panama Cebus capucinus imitator Cebus imitator Tropical rainforest Glance Front shot Look Cebus Endemic CITES Appendix 2 Least Concern (IUCN) LC November Nobody Panamanian white-faced capuchin (Cebus capu
Fehérarcú csuklyásmajom (Cebus imitator)
Vágólapra másolva!
A fehérarcú csuklyásmajmok (Cebus imitator) mélybarna szemükkel és fehér szőrrel körülvett apró arcukkal aranyos állatoknak tűnnek. De néha ezek az imádnivaló teremtmények megeszik a saját rokonaikat.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Costa Rica-i Santa Rosa Nemzeti Parkban megfigyelték, hogy amikor egy majomkölyök leesett egy fáról, rokonai érdeklődve gyűltek a tetem köré.

Nemsokára azonban döbbenetes esemény játszódott le. Egy fiatal hím és egy vemhes nőstény elkezdte rágcsálni a kölyök lábát és lábszárait. Végül csak a fejet, a mellkast és a karokat hagyták érintetlenül.

A megfigyelés sokkolta a kutatókat, de úgy gondolják, hogy a kannibalizmus nem általános viselkedés a fehérarcú csuklyásmajmoknál.

Fehérarcú csuklyásmajom (Cebus imitator) Forrás: Biosphoto via AFP/Ignacio Yufera / Biosphoto/Ignacio Yufera

A csuklyásmajmok ugyanis, amikor zsákmányállatokra vadásznak, általában egy egész állatot fogyasztanak el egy ültő helyükben és csoportosan. Mivel itt csak két majom evett és nem is az egész tetemet, emiatt a tudósok azt gyanítják, alkalmi viselkedést figyeltek meg.