Mint egy durcás gyerek: nem akart hazamenni a kutya - videó

Hatchi, kutya
Hatchi nem akar haza menni.
Vágólapra másolva!
 „A kutyák szőrős gyerekek" – írja Csányi Vilmos, a  kiváló etológusunk. Erre a találó hasonlatra is kitűnő példa az alábbi videó, amelyben a kutya megmakacsolja magát, és nem akar haza menni a sétából, ugyanúgy mint a kisgyerek, aki nem akar haza menni a játszótérről, vagy hisztizni kezd a közértben, mert nem kapja meg a kinézett csokit.      
Vágólapra másolva!

A magukat megmakacsoló "szőrös gyerekek"

A kutyák nagyon intelligens állatok, amelyek még arra is képesek, hogy túljárjanak a gazdájuk eszén,

és pont úgy érvényesítsék az akaratukat, mint egy rossz gyerek.

Csányi Vilmos, a neves etológus a könyvében leír egy kedves történetet saját kutyájáról, Bukfencről, aki pont ezt tette. A kutya el akart menni a kedvenc boltjába, ahol korábban finom csemegét kapott. A híres etológus viszont nem szándékozott odamenni, de végül az akarata ellenére, végül csak ott kötöttek ki.

Csányi Vilmos a híres magyar etológus különösen sokat tanulmányozta a kutyák viselkedésbiológiáját Forrás: Hanák Gábor/Wikipédia

Hirtelen nem tudta, hogy dühös legyen-e a kutyája "átverésétől", vagy pedig örüljön neki. Egyrészt bosszús volt, mert Bukfenc túljárt az eszén és érvényesítette az akaratát, másrészt viszont örült annak, hogy egy ennyire előrelátó, értelmes, és jól kommunikáló társa van.

Ez vezetett ahhoz, hogy naplót kezdett vezetni kutyáiról, Bukfencről és Jeromosról, a megfigyelései pedig új alapokra helyezték a kutyák etológiájával kapcsolatos ismereteinket.

Hatchi a husky, aki nem akar haza menni a sétából Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=CeiOqQcULgs

Azt, hogy ez a fajta "gyermekded" viselkedés nem csupán egyedspecifikus, hanem szinte minden kutyára érvényes, kitűnően illusztrálja a lentebb beágyazott videó is.

A videón jól látható, hogy a Hatchi évre hallgató husky fajtájú kutya levetei magát a földre, és ugyanúgy huzatja magát a gazdájával, mint egy hisztiző gyerek.