Öngyógyító műanyag megjavítja magát 10 másodperc alatt még a víz alatt is

műanyag
A Gyors Vízalatti Öngyógyító Elasztomer (Rapid Underwater Self-healing Stiff Elastomer :RUSSE) víz alatt is megjavítja magát.
Vágólapra másolva!
Egy új műanyag típus képes gyorsan meggyógyítani magát a víz alatt, még kemény körülmények között is. Erejét megtartja az öngyógyítás után, tehát hasznos lehet tengeren történő vészhelyzetben.
Vágólapra másolva!

Lili Chen a kínai, pekingi Tsinghua Egyetem kutatója és kollégái fejlesztették ezt az anyagot, a neve: Rapid Underwater Self-healing Stiff Elastomer Gyors Vízalatti Öngyógyító Elasztomer (RUSSE) mert a legtöbb öngyógyító polimer nem nagyon jól működik víz alatt. „ A szoba hőmérsékletű öngyógyító polimereknek általában rossz a víz alatti stabilitása, kis gyógyító erő és lassú gyógyító folyamat." – mondja Chen.

A RUSSE egy lágy polimer típus kis darabkáiból készült, amit bizonyos festékekben használnak keményebb polimer nano méretű láncaival összekötve. A kutatók tesztelték az anyag tulajdonságait nyújtva, elvágva és kalapáccsal ütve. Azt találták, hogy 1.400 százalékkal kinyújtható anélkül, hogy eltörne, saját súlyánál 1.000-szer többet bír anélkül, hogy megváltozna az alakja és amikor felvágják kézzel összenyomják, 10 másodper alatt meggyógyítja magát.

A Gyors Vízalatti Öngyógyító Elasztomer (Rapid Underwater Self-healing Stiff Elastomer :RUSSE) víz alatt is megjavítja magát. Forrás:https://www.newscientist.com/article/2293919-self-healing-plastic-repairs-itself-in-10-seconds-even-under-water/

Ez azért van, mert a polimer egyikét felépítő molekuláknak van egy negatív töltésű és egy pozitív töltésű vége, melyek vonzzák és egyberagasztják az anyagot. Az első 10 másodperc után az anyag lassan visszanyerte szerkezeti szilárdságát, ahogy egyre több molekula összekapcsolódott, visszatérve majdnem eredeti keménységhez 5 percen belül.

Amikor a kutatók sós vízben tesztelték a RUSSE-t, rugalmassága és öngyógyító képességei csak enyhén rendültek meg, a vágott mintákkal 5 percen belül 80 %-os keménységre gyógyult. A tetszek eredményei savas és lúgos oldatokban hasonlóak voltak, és egy az egyik minta, amit egy hónapig sós vízben hagytak, megtartotta eredeti tulajdonságait.

Ez az anyag hasznos lehet a víz alatti felszerelés megjavítására vészhelyzetben, mondja Chen. Például ha egy búvár levegőpalack csöve váratlanul eltörik és megszakad a gáz áramlás, másodperceken belül meghalhat. Ilyen kemény és gyorsan gyógyuló anyagok fontos szerepet játszhatnak ilyen veszélyes és sürgős esetekben. A RUSSE még arra is használható lehet, hogy bevonják a vízalatti csöveket, javításukat könnyebbé és gyorsabbá téve.

Az alábbi videón egy sérült cső vízalatti gyógyulása látható.

(Forrás: New Scientist)